Augusztus 22-25. között a Fő téren felállított pavilonban és a belváros több cukrászdájában lehetősége lesz a karneváli közönségnek, hogy megkóstolja a 2019-es tortaverseny legfinomabbnak ítélt édességét, a Cassist. Ha azonban vállalkozó szellemű konyhában jártas háziasszonyok és cukrásztanoncok szeretnék elkészíteni a saját változatukat , íme a receptúra!
Cassis
feketeribizli-túró-tejcsokoládé
Receptúra 1 db 23 cm átmérőjű normál 16 szeletes tortához
Vaníliás tart tészta:
75 g vaj
55 g porcukor
20g mandulaliszt
1 g vanília őrlemény
135 g finomliszt
25 g egész tojás
A vajat, porcukrot, mandulalisztet, vanília őrleményt és lisztet tésztává gyúrjuk. Majd két sütőpapír közt kinyújtjuk és hűtőben, fagyasztóban pihentetjük. 23 cm-es karikával kiszúrjuk majd villával megböködjük és ismét fagyasztóba rakjuk. 170 fokon légkeveréses sütőben elősütjük, majd hűlni hagyjuk.
Mandulás túrókrém:
100 g szobahőmérsékletű vaj
100 g porcukor
10g vaníliás cukor
70 g egész tojás
130 g mandulaliszt
12 g kukorica keményítő
110 g 35 %-os tejszín
4 g citromhéj
160 g rögös túró
A szobahőmérsékletű puha vajat a porcukorral, vaníliáscukorral, citromhéjjal elkezdjük habosítani és két részletben hozzá adjuk az egész tojást és utána a mandulisztet, keményítőt és végül a tejszínt majd a rögös túrót. 170 fokon kb. 20-25 percig sütjük.
Tejcsokoládés ropogós:
38 g Power 41 tejcsokoládé
19 g kakaóvaj
25 g hántolt ostya törmelék
A tejcsokoládé és kakaóvaj keverékét megolvasztjuk és belekeverjük a hántolt ostyát. Majd egyenletesen elkenjük a sült túrós alapunkon. Hűtőben dermesztjük.
Feketeribizli betét:
200 g feketeribizli püré
56 g kristálycukor
16 g invertcukor
8 g zselatin
40 g víz
A zselatint a vízben megduzzasztjuk. A feketeribizli pürét kristálycukorral, invertcukorral felfőzzük, forraljuk. Majd hozzáadjuk a zselatinmasszát és 20 cm átmérőjű karikában fagyasztjuk.
Tejcsokoládé mousse:
180 g 35 % os tejszín
36 g tojássárgája
21 g kristálycukor
302 g Power 41 tejcsokoládé
338 g 35%-os tejszín
3,75 g zselatin
19 g víz
A zselatint a vízben megduzzasztjuk. A tojássárgáját a kristálycukorral elkeverjük. A tejszínt felmelegítjük, majd a sárgájás keverékkel 85 fokig besűrítjük. Hozzáadjuk a zselatin masszát és két részletben a csokoládéra öntjük, 35 fokig vissza hűtjük és a felvert tejszínhabbal lazítjuk. A mousse 1/3 részét a ropogós részre öntjük, belehelyezzük a feketeribizli betétet és a maradék mousse-szal lezárjuk. Fagyasztjuk.
Feketeribizli zselé:
100 g feketeribizli püré
80 g tükörzselé
A feketeribizli pürét a zselével összefőzzük és egy éjszakát állni hagyjuk. Majd a fagyos tortánk tetejét áthúzzuk vele és szeleteljük.
Díszítés:
Feketeribizli szemek, a vaníliás tart tésztából szúrt 3cm és 2,5 cm korongok.