A Savaria Karneválnak nemcsak bora, nemcsak tortája, hanem már kenyere is van! Méghozzá micsoda kenyér ez: benne van mindaz, amit más kenyérkülönlegességek csak nyomokban tartalmaznak... Savaria dicső múltja, a nehéz és a még nehezebb évszázadok, és benne van az egészségtudatos 21. század. Egyelőre 250 grammnyi tömény történelem - ami eteti magát!
Hogy milyen kenyeret ettek annak idején a rómaiak, azt mai fejjel (és mai gyomorral) aligha kedvelnénk. De ebben az új kenyérben benne vannak mindazok az alapanyagok, melyeket akkoriban kenyérfélék előállítására használtak: tönköly, hajdina, zab, rozsliszt, búzaliszt és maláta. És ami nincs benne: adalékanyag, színezék, tartósítószer, stb.. A kenyér ötletadója a tavalyi évben kifejlesztett Szent Márton kifli volt, amely valóban megkönnyítette, hogy a megosztás örömét minél egyszerűbben „magunkává tegyük”. Grünwald Stefánia, a Karnevál főszervezője már a Szent Márton évben kigondolta, jó lenne egy ókorias, de mai ízlésnek megfelelő kenyeret bevezetni a szombathelyi közönségnek. És íme, megszületett a Savaria Karnevál Kenyere.
A bemutató sajtóreggelin az ötletgazda szimbolikusan is „kenyértörésre vitte” a Karnevál ügyét. A katolikus hagyomány szerint a kenyértörés az étkezés első mozzanata, arra emlékeztet, ahogyan Krisztus is megtörte és tanítványaival megosztotta az ételt az utolsó vacsorán. A kifejezés másodlagos jelentése is innen származik: megoldani a vitás kérdéseket, lezárni az eldöntetlen dolgokat - hát ebbe a fázisba érkezett a Savaria Történelmi Karnevál idei szervezése is. Már nem dilemmázni kell, hanem megoldani az esetleg felmerülő problémákat. A „kenyértörés” gesztusa persze ezúttal marketingfogást is jelenthet: a Karnevál szervezői egy olyan terméket „sütöttek ki” az idei rendezvényre, amely a tervek szerint egész évben a Karnevál népszerűsítője lesz. A Savarai Karnevál Kenyere ugyanis egy olyan kenyérszalaggal jelenik majd meg a szombathelyi polcokon, melyen a mindenkor következő karneváli időpont is olvasható.
A kenyeret a vasszécsenyi Zsolnai Pékség süti és szállítja a Karnevál 4 napja alatt az Öreg Város Vásárterére, a Fő térre. De másutt is feltűnik majd a kenyér, a Savaria Legio táborában és az Iseumban is ezt eszik majd az ottani hagyományőrzők. A Karnevál napjaiban 250 g-os kiszerelésben lesz majd kóstolható és megvásárolható, a későbbiekben azonban 500 g-os kivitelben kerül majd forgalomba. A Zsolnai Pékség vezetője, Zsolnai Zoltán büszke rá, hogy ők sütik a Karnevál kenyerét. Szakmailag és szombathelyiként egyaránt!