Csónakázótó

A helyiek kedvelt kirándulóhelye a tó és környéke. Szabadtéri fitnesspark, nyáron csónakkölcsönző, horgászstégek, fagyizó, étterem várja a vendégeket. Pihentető és romantikus séták, randevúk ideális helyszíne, de sokan kocognak, sportolnak is a partján.

Kalandváros

Az ország legnagyobb, egy hektárnyi játszótere favárával, annak kilenc tornyával, csúszdáival és kötéllétráival a gondtalan játék variációit kínálja Szombathely zöld szívében, több órányi önfeledt kikapcsolódásra csábítva minden gyermeket - és szüleiket.

Elérhetőség

Haladás Sportkomplexum

A Haladás Sportkomplexum labdarúgó-mérkőzések és az egyéb szakosztályos sportesemények mellett üzleti és magán jellegű rendezvények helyszíne is. Látogatócsoportok előzetes bejelentkezéssel vezetett túra keretében ismerkedhetnek meg a sportközponttal.

Elérhetőség

Tófürdő

A csúszdákkal is felszerelt, árnyékot nyújtó fákkal övezett strandfürdő júniustól szeptemberig fogadja a fürödni vágyókat. A strandolókat tanmedence, feszített víztükrű úszómedence, kaland- és három részes gyermekmedence várja.

Elérhetőség

Sarlós Boldogasszony Székesegyház

Magyarország harmadik legnagyobb temploma, az 5000 fő befogadására alkalmas Sarlós Boldogasszony Székesegyház, Hefele Menyhért tervei alapján készült. Stílusa klasszicizáló barokk, impozáns belső terében a copf-stílus érvényesül.

Elérhetőség

Szent Erzsébet Ferences Plébánia

Az 1360-as évekből származó, eredetileg gótikus stílusú ferences templomot Szienai János és szerzetestársai emelték. A templommal egybeépült Assisi Szent Ferenc Kollégium közösségi szálláshelyként is üzemel.

Elérhetőség

Fő tér

Szombathely érdekes alakú Fő tere már az 1200-as években hasonló, háromszög formában terült el. Egyes források szerint az itt tartott szombati vásárnapokról nevezték el a várost. A Fő tér a megyeszékhely társasági életének a szíve, rendezvények, fesztiválok otthona.

Emlékmű domb

A Csónakázótó melletti domb tetején magasodó impozáns "Felszabadulási emlékmű" önmagában is érdekes látnivaló, télen pedig különösen kedvelt kirándulóhely, mivel hóágyúzott pályáján kicsik és nagyok egyaránt hódolhatnak a szánkózás örömeinek.

Történelmi Falfreskó

A város történelmének fontos momentumait megidéző falfestmény 68 méter hosszú és 14,8 méter magas. Nem csak Vas megye legnagyobb ilyen jellegű alkotása, hanem Közép-Európa egyik legnagyobb történelmi tárgyú szabadtéri falfestménye.

Elérhetőség

Vasi Múzeumfalu

Az ország egyik legnagyobb, 1973-ban megnyitott néprajzi múzeuma Vas megye elmúlt kétszáz évének paraszti életformáját, a népi építészeti kultúrát mutatja be. A látogatók 27 település több, mint 40 építményét fedezhetik fel az egyedi hangulatú skanzenben.

Elérhetőség

Szombathelyi Képtár

Az 1985-ben megnyílt, 2020-ban felújított országos gyűjtőkörű Szombathelyi Képtárban elsősorban 20. századi, legnagyobb részt magyar remekműveket láthat a közönség, de a 17-19. századból származó darabokat is őriznek itt.

Elérhetőség

Járdányi Paulovics István Romkert

Az ókori római Savaria maradványainak legnagyobb összefüggő részletével a Romkertben találkozhatunk. Jelenleg csak vezetéssel látogatható, de a terület felett áthaladó sétaútról is impozáns látványt nyújtanak a romok és az egykori "Borostyánkőút."

Elérhetőség

Smidt Múzeum

Az egykori magángyűjteményre épülő múzeum mesés időutazásra hív. Az interaktív kiállításon fegyvertörténeti különlegességek, elbűvölő ruha- és berendezéstörténeti kollekció, varázslatos régi órák, könyvek és egyéb tárgyak várják a látogatókat.

Elérhetőség

Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum

Kíváncsi hazánk egyik legszebb aranyékszer leletére, a velemi aranydiadémra? Szívesen állna egy római útkereszteződést fotorealisztikusan megjelenítő terem közepén? A Savaria Múzeum izgalmas kiállításaival és közel félmillió műtárggyal, frissen megújult ókori kőtárával várja Önt!

Elérhetőség

Szily János Egyházmegyei Gyűjtemény és Látogatóközpont

Vas megye székhelyén, Szombathelyen, a Szily János Egyházmegyei Látogatóközpontban beleshettek a szombathelyi püspöki palota nagyközönség előtt mindezidáig rejtett szegleteibe. Időutazásra fel a mesés műkincsek és freskók között!

Elérhetőség

Vízműtörténeti Múzeum

A kívülről vidéki kastélynak tűnő, ma is működő gépházépületben a vízellátás történetének titkait ismerhetjük meg a római kortól egészen napjainkig. Számos régi eszközt láthatunk és még egy, a kutak vizét vezető rövidke beton alagútszakaszt is bejárhatunk.

Szent Márton Látogatóközpont

A Szombathely római elődjében, Savariában született Szent Márton életét és kultuszát ismerhetjük meg az egykori domonkos kolostorban. A kézbe vehető régészeti leletmásolatokat is bemutató kiállítás a 4. századi Savaria történetébe is betekintést enged.

Elérhetőség

Történelmi Témapark

A Történelmi Témapark a kísérleti régészet egy hektáron elterülő bemutató-parkja. Igazi különlegessége az i.sz. I. századi római őrtorony hiteles rekonstrukciója, egy eredeti források alapján berendezett római konyha és a városalapítás korszakát megidéző Savaria Legio Egyesület bemutató raktára.

Elérhetőség

Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház

Szombathely belvárosában található az ókori Iseum világszinten híres modern épülete, a Iseum Savariense Régészeti Műhely és Tárház, melynek állandó vallástörténeti kiállítása állít emléket a római kornak és Isis istennőnek.

Elérhetőség

Vasi Múzeumi Látványtár

Ebben a különleges, interaktív élményt kínáló múzeumban 34.000 műtárgy várja, hogy kicsik és nagyok felfedezzék őket. Itt a múzeumlátogatás nem egy múlt századi poros hagyomány, hanem izgalmas kaland, csontvázak, fegyverek és rejtélyes leletek között.

Elérhetőség

ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriuma

Európa egyedüli tematikus asztronómiai gyűjteménye, mely a 19-20 század fordulójának tudományos műhelyében folytatott európai szintű asztrofizikai kutatások eszközeit és eredményeit mutatja be. A részben interaktív kiállítás vezetővel tekinthető meg.

Elérhetőség

Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár

Az egyházmegyei könyvtárnak az egykori szeminárium épületében ékszerdobozként megbúvó teremkönytárát Eiffel irodája tervezte. A barokk freskókkal díszített Herzan-terem is igazi különlegesség, akárcsak a gyűjtemény könyvritkaságai és értékes dokumentumai.

Elérhetőség

Octopus-Víztorony Szombathely

Az 1926-ban épült víztorony a város ikonikus épülete. A környező park lombkoronái fölé magasodó kupolája már messziről felhívja magára a figyelmet. Az épületben bisztró, innovatív, interaktív kiállítás, 45 m magas csúcsán kilátó várja a közönséget.

Elérhetőség

NAIK ERTI Kámoni Arborétum

Kámon városrész 27 hektáron elterülő botanikus kertjében a mérsékelt és a sarkköri égöv fa- és cserjefajai nyújtóznak az ég felé. A páratlanul fajgazdag arborétum különösen május végén, június elején, a rododendronok virágzásakor nyújt páratlan látványt.

Elérhetőség

Parkerdő

A 299 hektáros erdő kedvelt kirándulócélpont. A természetjárókat játszótér, szabadtéri fitneszpark, pikniktér, 2,5 km hosszú Cinege tanösvény, négy erdei esővédő pihenőház, 8,6 km futópálya, túrakerékpáros nyomvonal és több turistaút várja.

Schrammel-gyűtemény

Schrammel Imre, a Szombathelyen született Kossuth-díjas keramikus alkotásai láthatók az egykori Éva-malomból kialakított modern kiállítótérben.

Elérhetőség

Zsinagóga

Szombathelyi Zsidó Hitközség– Bernstein Béla Kulturális Központ: A Szombathelyi Zsinagóga Magyarország első tornyos zsinagógáinak egyike. A zsinagóga 1975 óta hangversenyteremként működik. Az egykori zsinagóga mellett jobbról található a helyi zsidó hitközösség székháza, és a Bernstein Béla Kulturális Központ (Batthyány tér 9.). Egy perc sétára pedig a Zsidó Kultúra Háza (Zrínyi Ilona utca 17.), ahol a negysikerű Szemtől Szemben című állandó kiállítás is megtekinthető. Előzetes egyeztetés alapján látogatható.

Elérhetőség