részletes programkereső

Helyszín

Több helyszín mutatása

Műfaj

Több műfaj mutatása

Időpont

Figyelem, archív tartalom! Az itt szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
« Vissza az aktuális oldalra...

Savaria napok és borfesztivál 2021
Szombathely
2021. augusztus
27-29.
Savaria napok és borfesztivál 2021
Szombathely
2021. augusztus
27-29.

Fő téri borfesztivál és nagyszínpad

Nem véletlen Szombathely augusztus végi nagyrendezvényének névválasztása. Az impozáns koncertek mellett hazánk méltán jó nevű borait is megkóstolhatjuk a Fő téri borfesztiválon, ami különleges gasztronómiai élményeket és számtalan kiváló pincészet kincsét kínálja a látogatóknak. A zenei paletta a hatvanas évek rockabilly zenéjétől a nyolcvanas évek alter-pop-zenéjén, a harmincas-negyvenes évek gipsy-jazz-muzsikáján, a két háború közti Budapest füstös bárjainak zenéjén és a countryn és az indie-rockon át egészen az ír folk-punk-rockig és a korunk reggae, ska, punk és latin zenéjét egybeolvasztó, meghatározhatatlan stílusú és fergeteges hangulatot teremtő Ocho Macho-ig terjed majd a színpadon: itt lesz többek között a Mágikus Mintha, a KFT, a Swing á la Django, a Budapest Bár, a Varnyú Country, a Soulwave és a Firkin.

Történelmi Témapark

A Sextus Palpellius Hister helytartó savariai udvarába tévedt időturistákat katonai hagyományőrző bemutatókkal és színes, római kori tábori élettel várja a Történelmi Témapark. A Kr. utáni 1. és 3-4. századi római és germán hadviselés mellett tábori bronzöntő és fegyverkovács műhely is helyet kap a parkban és megismerkedhetünk a római gabonafajtákkal, feldolgozásuk módjával is. Ebben szombaton közreműködik majd a Colonia Claudia Savariensum, azaz Savaria város északi szomszédságában (a mai Kőszegen) született, de birodalomszerte ismert pékmester, Sabillus Liberfilius (Szabi, a pék)  is.

Iseum

A Római Birodalom több mint félszáz ismert Isis-temploma közül az 1955-ben, Szombathelyen megtalált savariai Iseum a harmadik legnagyobb ilyen komplexum volt. Minden bizonnyal az Isis-tisztelet egyik legfontosabb  kultuszhelye lehetett a hatalmas épületegyüttes. Falai között a Savaria Napok keretében újjáélednek az antik római hétköznapok. Isis-szertartások, kincskereső és sírbontó kalandok, római per és római esküvő, ókori fazekasok és az antik üvegművészet remekei várják az érdeklődőket. Bemutatkoznak olyan jeles római múzeumok is, mint Azaum, Gorsium és Baláca.

Folk udvar (Berzsenyi tér)

A programok nem titkolt célja a népzene és néptánc megismertetése és megszerettetése az érdeklődő közönséggel. A műfajt professzionális szinten űző felnőtt zenekarok és tánccsoportok mellett a fiatal korosztály is megmutatja tudását és tehetségét a Berzsenyi téri helyszínen, az esti időszakban pedig bárki betársulhat a táncosokhoz a táncházi forgatagban. A színes színpadi programok mellett a régió helyi termelőinek és kézműveseinek portékáiból is alkalmunk nyílik majd válogatni a vásárban. 

KRESZ-park

Az időutazó játék egy Szent Márton korabeli ókori „miniváros” díszletei között játszódik, felidézve az ókori Savaria életét, az itt élt emberek és gyermekek mindennapjait. Jellegzetes épületek, történetek elevenednek meg a játékváros falain belül, ahol a résztvevők látogatást tehetnek a római fórumon, a helytartói palotában, a fazekas és a kereskedő műhelyében, a római csatorna labirintusában. 7 próba, 7 játék! Kalandra fel!    

Romkert

Városunk és  a Nyugat-Dunántúl legnagyobb összefüggő régészeti kertje az egykori Püspökkert hatalmas fáinak árnyékában megbújó Romkert. Az 1938-ban feltárt római emlékek közül kiemelkedik a Borostyánkőútként elhíresült, valójában inkább feltehetően a város falain kívül húzódó egykori "elkerülőút" kb 50 méteres szakasza. A több különböző római és középkori leletréteget bemutató szabadtéri múzeum igazi arcát szakavatott tárlatvezetés során mutatja csak meg a kíváncsi látogatóknak. A Járdányi Paulovics István Romkertben a Savaria Napokon szombaton és vasárnap 10:30 és 15:00 órakor várja tárlatvezetés az érdeklődőket.

Püspöki Palota

A Püspöki Palota kertjében az Isis Big Band jótékonysági koncertjén a Swing örökzöld dallamain utazhatunk vissza a jazz aranykorába. A népszerű zenekar koncertjén Horváth Meggie és Dell'amico Romeo is közreműködik.
Támogatói szelvények a Castellum Teaházban (Berzsenyi Dániel tér 3.) és a Fairplay Kávéházban (Hollán Ernő utca 4. ) és a jegy.hu oldalon válthatók

Vasi Skanzen

A Falumúzeumban augusztus 29-én 15:00  órakor kezdődő Tündérkert a Vasi Skanzenben címmel rendezett tárlatvezetésen ismerkedhetünk meg Vas megye népi építészetének emlékeivel.

legfrissebb híreink

A Történelmi Témapark látogatói részvételi szabályzata

A Történelmi Témaparkban zajló programok kétségkívül nagyon izgalmasak és érdekesek is, de jelentős részük bizony ...

A Savaria Napok és Borfesztivál látogatói szabályzata

Az alábbiakban olvasható a Savaria Napok és Borfesztivál látogatói szabályzata. Annak érdekében, hogy mindannyian önfeledten ...

Ave, Populi Savariensis!

PDF-formátumban már letölthető a Savaria Napok részletes programja, ami a Savaria Fórum következő számában is ...

Pályázati felhívás és részvételi szabályzat savaria napok és borfesztivál 2021. borász és vendéglátói tevékenység

A Kitelepülőknek a rendezvényen történő részvételért díjat kell fizetni, mely összeg magában foglalja a szervezés ...