részletes programkereső

Helyszín

Több helyszín mutatása

Műfaj

Több műfaj mutatása

Időpont

Figyelem, archív tartalom! Az itt szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
« Vissza az aktuális oldalra...

savaria történelmi karnevál 2018
Szombathely
2018. augusztus
23-26.Ludi Savarienses
savaria történelmi karnevál 2018
Szombathely
2018. augusztus
23-26.Ludi Savarienses

aktuális hírek, információk

Egy híján húsz!  Ilyen volt a XIX. Savaria Történelmi Karnevál

Az időjárás nem volt kegyes az idei Savaria Karneválhoz, hiszen az esemény előtti előrejelzések egész hétvégére záporokat, zivatarokat, hűvös időt jósoltak.
A papírforma végül is bejött, ám a szervezők előre felkészültek az időjárási anomáliákra. Ennek köszönhetően egy tucatnyi csupán azoknak a programoknak a száma, melyeket nem lehetett megtartani.
Így a karneváli közönség élménye nem csorbult az esős idő miatt. Így is közel 400 esemény részesei lehettek. Elolvasom

Egy híján húsz!  Ilyen volt a XIX. Savaria Történelmi Karnevál
Az állam én vagyok!

Indul az utolsó előtti nagy menet! Még néhány finom mozdulat, a szíjak megigazítása, és hamarosan kiderül: az állam meddig bírja! Mert az állam – ugye – nem csak arra való, hogy meggátolja a pazarlást (vagyis felfogja a morzsákat). Az állam tartja egyenesen a fejrevalót.

Sisakot fel!

Az állam én vagyok!
Guinnes – kísérlet

Látják a kötelet a képen? Na, azért nem, mert olyan gyorsan pörög… Bánhegyi Adrienn szombathelyi kötélugró Guiness-rekord kísérlete ma a Fórum Színpadon ugyan nem sikerült, de mindannyian úgy érzetük, Adrienn minden tapsot és elismerést megérdemel. Elolvasom

Guinnes – kísérlet
Programváltozás!

A Mare Temporis Történelmi táncok című hagyományőrző táncos műsorát 14:00 órától a Keleti Udvar fedett helyszínén láthatja a közönség.
Várunk minden lelkes karneválozót!

Programváltozás!
A Kalandvár sem zár be!

A Kuttyomfitty Társulat Cirkusz Folklorikusz című, vasárnap 11:00 órára a Kalandvárba meghirdetett műsorát megtartjuk!
Várunk minden kicsit és nagyobbacskát, hisz a fedett nézőtérről szemerkélő esőben is élvezhető a program.

A Kalandvár sem zár be!
Térélmény és élménytér

Régi-új helyszín a Szent Márton tér, ahol természetesen Szent Mártonnal ismerkedhetnek a kíváncsi kicsik és nagyok. Elolvasom

Térélmény és élménytér
Szögezzük le: a szöges is örök

Tudták, hogy a szöges cipő is római találmány? Erről a képről jól látszik, hogyan készült annak idején a bőrtalpat is védő szögezés. Szögezzük le: már az ókori rómaiak is… Távolugrottak, sprinteltek és kergették a bőrt (a jó bőrt!)…

Szögezzük le: a szöges is örök
Fejetlenség van a Karneválon?

Á, dehogy! Csak minden bizonnyal fejvesztve menekült az egyik hagyományőrző… a rátámadó asszonynép elől. Más vélemény szerint ez pusztán egy félreértés: valamely fehérnép megpróbálta elcsavarni az egyik harcos fejét, de az hanyatt-homlok menekülésbe kezdett. És magával vitte a homlokát is…

Fejetlenség van a Karneválon?
Apáról fiúra – a hagyományőrzés

Hát erről szól a Savaria Karnevál! A hagyományokról, az örökség átadásáról, a történet továbbmeséléséről… Amikor apáról fiúra öröklődik a közös tudás, a figyelem és a szenvedély, ami a Karnevál lényegét adja. Ahogyan a mai fesztiválszervezők is büszkék az elődeikre, és persze azt remélik, hogy azok a szombathelyi fiatalok, akik „kalandvárazó” gyerekként, később jelmezes kamaszként, majd ifjú önkéntesként részt vettek valamelyik Karneválon, elhozzák a gyerekeiket is, meg majd az unokákat… És tovább adják nemcsak a karneváli lángot, hanem a város iránti büszkeséget. No meg a hitet: hogy bármilyen hűvösre is fordul az idő, bármilyen morcona szelek fújnak is itt az Alpokalján, Savaria örök! Ave!

Apáról fiúra – a hagyományőrzés
Nem nosztalgiamentesen - Mentes Vilmos nosztalgiázik

Az 1961-ben először megrendezett Savaria Játékok megálmodója, Mentes Vilmos ma is minden Karneválon jelen van… (ma már az unokája is a fesztiválszervezők stábjában dolgozik!) Ma délelőtt a Levéltár kiállítóhelyén találkoztunk vele, amint éppen a régi karneváli felvonulásokról fekete-fehér filmjeit nézte… sokadmagával. A Levéltár földszintjén ezeken a filmeken kívül számos fotó, régi belépő, lelátóra szóló ülőjegy és más kisnyomtatvány látható azokról a legendás régi karneválokról. Aki még emlékszik, azért nézze meg, aki nem is tudott róla, hát siessen! Ma estig még megláthatja! Ha Mentes Vilmos még akkor is ott ül, veregessék meg a vállát!

Nem nosztalgiamentesen - Mentes Vilmos nosztalgiázik
Az Artistica Anam Cara és a Szombathelyi Kötélugrók műsora délutánra kerül!

Az Artistica Anam Cara és a Szombathelyi Kötélugrók 11.00 órára meghirdetett programja a városházi lelátó előtt- a csúszós felület miatt elmarad. A programot délután 15.00 órára áthelyeztük, megtekinthető ugyanott .

Az Artistica Anam Cara és a Szombathelyi Kötélugrók műsora délutánra kerül!
A Történelmi Témapark programját megtartjuk - Kassai Lajos délelőtti programja azonban elmarad!

Az eső ellenére a Történelmi Témapark meghirdetett délelőtti programját 10:00 órai kezdettel megtartjuk!
A 10 órakor kezdődő katonai seregszemle után a gladiátorok bemutatója következik.
A talaj nagymértékű felázása miatt Kassai Lajos lovasíjász és tanítványainak délelőtti műsora elmarad, azonban a Témapark további programja a tervek szerint a meghirdetettekkel megegyezően folytatódik.

Esőkabátokat elő, irány a Karnevál!

A Történelmi Témapark programját megtartjuk - Kassai Lajos délelőtti programja azonban elmarad!
Magyar Udvar – nem csak magyaroknak

A Szombathelyen vendégeskedő testvérvárosi delegációk is felkeresik a Berzsenyi téri Magyar Udvart, ahol délutánonként színes néptáncos műsor, este koncert, majd táncház várja az érdeklődőket. Elolvasom

Magyar Udvar – nem csak magyaroknak
Esőprogram a Szent Márton téren

Eső esetén változhat a Szent Márton-tér programja! Még csepegő eső esetén sem tudunk bemutatni 2 programot: a 16:00 órakor kezdődő óriásbábos és a 18.30-kor kezdődő képmutogató játékot. Ennek oka, hogy az előadásokhoz szükséges kellékek minden csepp vízre érzékenyek csakúgy, mint az "élő" zenei kíséret hangszerei is. Amennyiben úgy alakul, hogy le kell mondanunk a mai nap élményeiről, holnap még bepótolhatjuk azokat. Ha lehet, bízzunk inkább csak a száraz időben!

Esőprogram a Szent Márton téren
12345...   
hirdetés
M1,2,5… Adásban vagyunk!

Az M1 forgatócsoportja ma 3 alkalommal jelentkezik be a Savaria Történelmi Karneválról. Jakab Cintia immáron többedszer bújt tógába Szombathelyen, és bár ma egy kicsit hűvösebb az idő, azért nem adja fel, egész nap ebben marad. Elolvasom

M1,2,5… Adásban vagyunk!
Karnevál – száraz lábbal!

Aki nem szeretne pötyörgő esőben programokat nézni, annak is kínálunk karneváli attrakciókat vasárnap délelőttre – 11:00 után már eláll a permetezés is!

Addig is ajánljuk a Trópusi lepkéket a Ferences kolostorban, a régi karneváli fotókat és filmeket bemutató Karnevál anno kiállítást a Levéltár földszintjén, a Hadtörténeti kiállítást az Aréna u. 8 alatt (felett),az Iseum szentélyprogramját, a Szombathelyi Képtár textilcsodáit vagy a Smidt Múzeum játszós programját.

Karnevál – száraz lábbal!
Nem is olyan mini felvonulás

Bár a korhatár 7 év volt, a Mini Karnevál kiskorú római polgárai igencsak nagyot alakítottak... Elolvasom

Nem is olyan mini felvonulás
Anya gyermekeivel – klasszikusok Savariában

Ismerős 3-alakos kompozíció – a reneszánsz festészet vitte tökélyre ezt a szerkezetet. Középütt az anya alakja (kékben és zöldben, ami az eget és a földet is jelképezi),amint féltő karjával átöleli gyermekeit. A legismertebb hasonló Madonna-ábrázolás: Raffaello Esterházy Madonnája. Élőben mindez a Savaria Történelmi Karneválon – száraz időben ernyő nélküli változata is ismert.

Anya gyermekeivel – klasszikusok Savariában
Antik mosogatás

Hogyan mosogattak annak idején őseink? Hát esővízzel és tengeri szivaccsal! Vajon milyen volt az élet csapi víz, fékezett habzás, szárítógép és barnítókrém nélkül? Mindezt megtudhatjuk, ha a Savaria Karnevál legautentikusabb helyszínét, a Történelmi Témaparkot felkeressük. Ott minden igazi: még a vízhólyag, a lábszag és a sérülések is…

Antik mosogatás