A Történelmi Témapark hosszú évek óta a katonai hagyományőrzők bázisa, táboraiknak és bemutatóinak helyszíne.

Visszatérő vendégekben idén sem lesz hiány, de érkeznek debütáló csoportok is idén a Ferences kertbe.

Idén is találkozhatunk állandó vendégeinkkel. Kassai Lajos és tanítványai lovasíjász-programja mindig megtölti a lelátót, akárcsak Európa egyik legnagyobb létszámú gladiátoriskolájának előadásai. A Collegium Gladiatorium acélos izmú harcosai hónapok óta készülnek arra, hogy a gladiátorviadalok idejébe röpítsék a publikumot.

A Savaria Történelmi Karnevál elképzelhetetlen a Savaria Legio Egyesület nélkül. Az általuk megjelenített Legio XV Apollinaris veteránjai biztosan szerepet kaptak Savaria alapításában is. Táboruk a Duna menti Brigetioból (Szőny) érkező Legio I Adiutrix táborával együtt a római erődrészlet-rekonstrukcióban kap helyet.

A legutóbbi rendezvényen szerepelt először egy nemrég szerveződött újrajátszó/hagyományőrző alakulat Savaria falai között: a Colonia Rostallo a principátus korának hadviselését és civil életét jeleníti meg. Táborukban megismerkedhetünk római civil viseletek szabályaival és a nemezelés technikájával is. A csapat tagjai régészek, történészek, táborukban a legújabb kutatások és a történelmi újrajátszás, az életmód- és viseletrekonstrukció legfrissebb eredményeit ismerhetjük meg.

Ugyancsak tavaly debütált a Témapark árnyas lugasa alatt Vita Romana. Tőlük azt tudhatjuk meg, hogy mit ettek a római polgárok?

Ugyancsak a tavalyi Savaria Napokon vendégeskedett először a Témaparkban két kiváló kézműves mesterember. E két ősi, az ókori fegyvergyártásban is fontos szerephez jutó mesterség művelői Kocsy Márton és Bíró Csaba ismét ellátogat a helyszínre. Kocsy Márton majd’ három évtizede keresi kovácsként a kenyerét, Bíró Csaba pedig 18 esztendeje foglalkozik bronzöntéssel, ma hazánk egyik legismertebb történelmi bronzművese, számos múzeum állandó partnere.

Újdonság lesz a Karneválon István király udvartartásának rekonstrukciója. A 2021-ben a várban debütált élőképet a Nyugati Gyepűk Pajzsa Haditorna Egyesület és a Keleti Szövetség mutatja meg a szombathelyi közönségnek. A dolog különlegessége, hogy megjelenik majd Hermann, egy német lovag is, akiről a legenda szerint Gyöngyöshermán is kapta a nevét. A birtokadományozási aktust haditorna kíséri majd.

A Mare Temporis Alapítvány 1848 szellemét idézi meg ugyancsak a Témaparkban.

További érdekességek:

● Európa több utcaművészeti fesztiváljának, pl. a Bambergi Utcaművészeti fesztiválnak a többszörös közönségdíjasa, a Tűzmadarak artistacsoportja (Steam on, Egy utca só, Zsongi játszóház - gyerek zsonglőr foglalkoztató program)

Artistica Anam Cara - minden este tüzes artista show a Karnevál különböző helyszínein . Tüzes műsorral a Mare Temporis és a Tűzmadarak is készül, lángokból tehát nem lesz hiány...

Magor Íjász Hagyományőrző Kulturális Egyesület - a Savaria Legio mellett az egyetlen csoport, akik 2000 óta állandó vendégei a rendezvénynek

● Szent Márton korának fegyvereit és viseletét mutatja be a Lanciarii Savariensis.

● A Kenaz Manufaktúra táborában longobárd kézművesek készítenek népvándorlás kori bőr és fa használati tárgyakat.

A Történelmi Témapark kötelezően meglátogatandó programhelyszín valamennyi Karneválozónak!

Legfrissebb hírek