részletes programkereső

Helyszín

Több helyszín mutatása

Műfaj

Több műfaj mutatása

Időpont

Figyelem, archív tartalom! Az itt szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
« Vissza az aktuális oldalra...

savaria történelmi karnevál 2019
Szombathely
2019. augusztus
22-25.Ludi Savarienses
savaria történelmi karnevál 2019
Szombathely
2019. augusztus
22-25.Ludi Savarienses

Kézműves foglalkoztatók, hagyományőrző életmód táborok, játszóterek egész nap

Kézműves foglalkoztatók, hagyományőrző életmód táborok, játszóterek egész nap
Műfaj:gyerek/családi, interaktív
Helyszín:Kalandvár (Campus Ludendi)
Időpont:2019. augusztus 23. (péntek) 10:00
Időtartam: 8 óra
További időpontok: 2019. augusztus 24. (szombat) 10:00
2019. augusztus 25. (vasárnap) 10:00

Kézműves foglalkoztatók, hagyományőrző életmód táborok, játszóterek egész nap

• Mívestár Hagyományőrző Egyesület – népi játszótér, kézműves foglalkoztatók, időutazás nagyanyáink-nagyapáink világába a 10. századtól napjainkig

„A nép életéből lassan, de kérlelhetetlenül írtja a hagyományt maga az élet. Ezzel szembe szállni, egy természetes folyamat elé gátat vetni hiába való törekvés volna. Most a művelt rétegen a sor, hogy felkarolja, megőrizze, hogy élete cselekvő részévé tegye.” Kodály Zoltán Az egyesületünk célja a magyar népi hagyományok kutatása, őrzése és továbbadása, különös tekintettel a népi kismesterségekre, játékokra, szakralitásra, népi hiedelemvilágra.
Az egyesület tevékenysége népi játszóházak, gyermek-és felnőtt-táborok, családi-és ünnepi rendezvények szervezése a népi hagyományőrzés jegyében. Kézműves-oktatás, különböző szervezetek rendezvényeinek színesítése. A nemzeti múltunk kincseinek továbbörökítését kifejezetten a népi kismesterségeket, díszítőművészetet igyekszünk szorgalmazni, a magyarságtudat csíráit elhinteni az ifjúság körében. Ennek megalapozása hosszú távú célja egyesületünknek, amely folyamatos figyelmet és állandó munkát igényel. A régi tanítók példájából kiindulva tudatosan a hagyományokra, erkölcsre, értékekre, érzékenységre neveljük „gyermekeinket”.
Olyan kézműves foglalkozásokat kínálunk nemcsak a gyerekeknek, hanem felnőtteknek egyaránt, ahol a természetes anyagokkal közvetlen módon tudnak megismerkedni, olyan szerszámokkal munkálkodni, melyet nagyanyáink - nagyapáink használtak. A bőr, a gyapjú, az agyag, növényi részek kiváló játéknak bizonyulnak. Főbb célunk az elődök tárgyi és szellemi műveltségét átörökíteni, úgy, hogy az érthető legyen a mai kor gyermekének, és szerves részévé tudjuk alakítani játékok, megtapasztaltatás segítségével.
Változatos programokat, műhely foglalkozások szervezünk az érdeklődőknek, ahol a tudás elmélyülhet számukra, kézműves technikákat sajátíthatnak el. 1. Bőrből készíthetnek az érdeklődők szütyőt, karkötőt, bőrlabdát 2. Textilnyomdázás magyar motívumokkal.3.Szővés különböző méretű kereteken 4. Kerámia festés -medál készítés 5. Egyéb - Igény esetén (Nemezelés, Drót (ördöglakat, drótékszerek),Testfestés magyar motívumokkal, Kosárfonás) A kézművességet rugalmasan, változatosan tudjuk megvalósítani, hogy minél több technikával és természetes anyaggal találkozzanak az érdeklődők.6. Népi játszótér kisebbeknek. (rongyszőnyegeken párnás pihenővel) Természetes anyagokkal való játék, népi játékok, használati tárgyakkal való játék.

• Klapka György Hagyományőrző Egyesület Kishuszár Tagozat tábora

„Erőt, tisztességet!” Első alkalommal mutatkozunk be a Savaria Karnevál gyermekhelyszínén. Sátras táborunkban a huszárok viseletével, fegyverzetével, elhivatottságával ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A hadgyakorlatok mellett énekelni, táncolni fogunk. Megtekinthetők lesznek lovaink és közszemlére teszünk egy mai napig működőképes ágyút is.

• Milites Christi Templárius Katonai Hagyományőrző Alapítvány apródiskolája

Az alapítvány gyermekfoglalkoztató programja egy 13. századi katonai táborba varázsolja vissza a látogatókat. Az V. keresztes hadjáratra készülő lovagok között a haditanácsban ők is véleményt nyilváníthatnak megvitatva és működő makettekkel modellezve Tábor hegy erődjének tervezett ostromát, vagy csatlakozhatnak a napi fegyvergyakorlatra készülő fegyvernökökhöz. Pihenésként önfeledten játszva ismerkedhetnek a korszak jellegzetes gyermekjátékaival. Az alapítvány ismeretterjesztő előadása során a keresztes hadjáratok talán leghíresebb harcosaira, a templomos lovagokra, valamint kíséretükre jellemző fegyverzet és viselet kerül bemutatásra.

• Fehérlófia Hagyományőrző Gyerekfoglalkoztató: baba-mama jurta, kézműves foglalkoztató, íjászat, logatoltatás

Tábori élet a X. században. Berendezett autentikus jurta, "honfoglaláskori" viselet- és fegyverbemutató, íjászat, lovagoltatás (jelképes összegű térítés ellenében) várja a hozzánk betérőket. Megismerkedhetnek és kipróbálhatják a korabeli gyermekjátékokat, a hagyományos kézműves technikákat (bőrözés, nemezelés, arc-, és testfestés korabeli motívumokkal, rovásírás). Alkalmat adunk ősi dalok és mesék-mondák hallgatására, dobolásra. A baba-mama jurtában szoptatási, tisztábatételi lehetőség várja az édesanyákat. Gyógypedagógusként sajátos nevelési igényű gyerekeket is várunk foglalkozásainkra.

• Magor Íjász Hagyományt Őrző Egyesület – ősmagyar harcmodor és életmód bemutatása

Történelmi ismertető, honfoglalás kori tábori élet bemutatása...Korhűen berendezett jurtát szemrevételezhetnek látogatóink, megismerkedhetnek a korabeli öltözettel, fegyverzettel és eszközökkel. Utóbbiak kipróbálására is lehetőséget adunk.

• Paprika Jancsi csúzlizdája

Dióval töltött csúzlival kell lőni egy körben forgó szerkezetre, amin bábok vannak. A szerkezetet külső segítséggel hozzuk működésbe (velocipéd vagy bicikli),amit a gyerekek illetve felnőttek mozgatnak a Hoppmester irányításával.

• Tekergőtér: egyedi tervezésű szórakoztató játszótér

A Tekergőtér egyedi tervezésű és kivitelezésű játékok gyűjteménye. Olyan játszótér ahol a gyerekek és játékos kedvű szüleik egyaránt jól szórakozhatnak és próbára tehetik ügyességüket. Ezen a játszótéren lehet tekerni - forgatni - húzni - tolni - billenteni - bökdösni - és főleg gurítani. A szabályok minden esetben egyértelműek, a sikerélmény és a jó hangulat garantált. A Tekergőtér játszóteret 2009 tavaszán hoztuk létre azzal a céllal, hogy a játszás örömét ötletes, szórakoztató és kivitelezésében is egyedülálló, színvonalas játékokkal varázsoljuk felejthetetlenné.

• Simon István tradicionális és ügyességi fajátékok

Játékaim gondos munkával, fából készültek az egész család számára, hiszen az egészen kicsik remekül érzik magukat a kosaras körhintában, az egy évesek már tekerős autóversenyezhetnek, pecázhatnak, kipróbálhatják a hintalovat. A nagyobbak kacsát reptethetnek, háromfejű sárkánnyal küzdhetnek meg, gyakorolhatják a célbadobást és a gólyalábazást. Kitartásra ösztönző, egyensúlyérzéket és szem-kéz koordinációt fejlesztő játékaimmal várom a kisebbeket, nagyobbakat.

• Skorpió Boksz Club – Mini Savaria Legio Race

Tedd magad próbára! Akadályfutó pálya izgalmas feladatokkal a Gayer park elhatárolt területén. Max. 13 éves korig.

• Whelly Bugs: lábbal hajtós állatos járművek

• Római játékok

• A „tudomány gladiátorai” – harc az őselemekkel, szórakoztató kísérleti bemutatók (szombat-vasárnap)

A látványos, humoros kísérleti bemutatóba interaktívan bevonjuk a közönség egy részét. A kísérletek főleg a fizikához, kisebb részben kémiához és egyéb természeti jelenségekhez, technikai eszközökhöz, folyamatokhoz kapcsolhatóak, részben illeszkedve a Karnevál történelmi kereteihez. A tűz, víz, levegő és a "föld" alapanyagokból extrém hőmérsékleteket, robbanásokat, füstöt, rakétákat, meglepő erőket csalogatunk elő. A jelenségek magyarázatai életkortól és előképzettségtől függetlenül bárki számára élvezhetőek és érthetőek.

• Linka Sándor logikai játékai

Fából készült, kézzel festett játékaim a gyermekek és a felnőttek logikai és vizuális képességeit fejlesztik. A tartalmas időtöltés és szórakozás garantált! Míg a szülők gondolkodnak, a kisgyerekek kedvükre építhetnek a játszószőnyegen.

• Villa Rustica – kézműves játszóház

Természetes alapanyagokból, régi korok kézműves technikáival készíthetnek játékszereket, sajátkészítésű tárgyakat a Villa Rusticába betérők. Több helyszínen, vásárfiának is beillő portékák, egyszerű játékok készítése közben próbálhatják ki ügyességüket az alkotni vágyó kicsik és nagyok.

• Tudor játékok – ókori, középkori és legújabb kori táblás jétékok

Évek óta visszatérő vendégei vagyunk a Savaria Karneválnak, évek óta a Kalandvár az augusztus végi otthonunk. A játékokról mindenkinek a gyermekek időtöltése jut eszébe, de mi állhatatosan hiszünk abban, hogy játszani nem csak a gyermekeknek van joga, hanem a fiataloknak, a felnőtteknek és a szép korúaknak is. Játszóházunkban tíz különböző stratégia táblás játékot próbálhatnak ki az érdeklődők. A programunk az ókortól napjainkig felidézik a legjobb táblás játékokat. Minden asztalnál egy-egy idézettel hozzuk közelebb a játék szeretetét a családokhoz. Szándékunk az, hogy népszerűséget szerezzünk az emberi logikát, taktikai, stratégiai készséget megmozgató táblás játékoknak. A régi táblás játékok többsége korábban kultikus célokat szolgált. A tábla ábrái, a bábok színe, mozgása mindig jelentőséggel bírt. A játékok az eredeti szabályokkal készülnek. Minden játék tartalmaz egy kisebb történeti ismertetőt a kialakulásáról, játékká válásának előzményeiről. Elsődleges célunk, hogy egy régi játékkultúra terjedjen ismét Magyarországon, ezért nagyon fontosak számunkra azok a játszóházak, fesztiválok, ahol játékainkat testközelből megismerhetik az érdeklődők. Játékainkat tehát nem csak gyermekeknek ajánljuk; szívesen várjuk a fiatalokat, felnőtteket: Játsszon velünk az egész család!

• MCSSZ III. – Nyugat-magyarországi Kerülete – cserkészek tábora

Milyen a cserkészek élete? Nálunk megtudhatod: tábori körlet bemutató, cserkész-életmód ismertetés, kerekasztal-beszélgetések, kreatív-és fotó-sarok, akadályversenyek, ügyességi játékok, gyümölcs-limonádé-stand

• Gyöngyösi Wekingek – karneváli kenuzás a Gyöngyösön

Már egy évtizede részt veszünk a Savaria Történelmi Karneválon, a Kalandvár (Gayer park) rendezvényeinek egyik legkedveltebb programját kínálva a gyerekeknek. Saját ötletünket megvalósítva a karneváli szervezőkkel egyeztetve évente mintegy 2-3 ezer gyermek tapasztalhatja meg a kenuzás élményét. A programot önerőből finanszírozzuk. Saját hajóinkat hozzuk el a Rábáról és a három nap alatt folyamatosan 10-15 fővel biztosítjuk a gyermekek önfeledt szórakozását. A ki- és beszállóhelyek megépítését is magunk végezzük saját, illetve kölcsön anyagokból. Tagjaink felajánlásából, illetve pályázati keretekből igyekszünk a programban résztvevő gyerekeknek édességekkel vagy apróbb ajándéktárgyakkal kedvesdedni.

• Dr. Bohóc Mosolyszolgálat

• Tűzoltóság, rendőrség, vöröskeresztes állomások

a program helyszíne