részletes programkereső

Helyszín

Több helyszín mutatása

Műfaj

Több műfaj mutatása

Időpont

Figyelem, archív tartalom! Az itt szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
« Vissza az aktuális oldalra...

savaria történelmi karnevál 2019
Szombathely
2019. augusztus
22-25.Ludi Savarienses
savaria történelmi karnevál 2019
Szombathely
2019. augusztus
22-25.Ludi Savarienses

Budapest Klezmer Band: Klezmer Varázs – vendég Szinetár Dóra

Budapest Klezmer Band: Klezmer Varázs – vendég Szinetár Dóra
Műfaj:zene/koncert
Helyszín:Borok utcája (Via vinorum)
Időpont:2019. augusztus 24. (szombat) 20:00
Időtartam: 1 óra
További időpontok:nincsenek további időpontok

AZ IMMÁR 29 ÉVES MÚLTRA VISSZATEKINTŐ BUDAPEST KLEZMER BAND ELŐADÁSAI RENDKÍVÜLI ÉLMÉNNYÉ TESZIK A TRADICIONÁLIS ZSIDÓ ZENÉT. ZENEI ÁTIRATOKAT JÁTSZANAK, AMELYEKET AZ EGYÜTTES ALAPÍTÓJA ÉS VEZETŐJE, A MUNKÁCSI SZÁRMAZÁSÚ JÁVORI FERENC FEGYA KOMPONÁL. EZEK A DALLAMOK KÖZÉP-KELET-EURÓPA AZON TERÜLETÉRŐL SZÁRMAZNAK, AHOL A ZSIDÓ ZENEI KULTÚRA EGYKOR VIRÁGZÓ VOLT.

A BUDAPEST KLEZMER BAND EURÓPÁBAN ÉS AMERIKÁBAN EGYARÁNT ISMERT ÉS KÖZKEDVELT, ÚJRA ÉS ÚJRA SOKOLDALÚSÁGÁRÓL TESZ TANÚBIZONYSÁGOT. FELLÉPTEK A MADÁCH SZÍNHÁZ, KERÉNYI IMRE ÁLTAL RENDEZETT „HEGEDŰS A HÁZTETŐN” CÍMŰ MUSICALJÉBEN, A GYŐRI BALETT ÉS A BUDAPEST KLEZMER BAND KÖZÖS, "PURIM, AVAGY A SORSVETÉS” CÍMŰ PRODUKCIÓJÁBAN, AMELYBEN ÉLŐBEN ADJÁK ELŐ JÁVORI FERENC SZERZEMÉNYÉT. EZZEL A PRODUKCIÓVAL HOLLANDIÁBAN, NEW YORK-BAN, NEW JERSEY-BEN, SZLOVÁKIÁBAN, NÉMETORSZÁGBAN, FINNORSZÁGBAN, DÁNIÁBAN, SVÉDORSZÁGBAN, OLASZORSZÁGBAN TURNÉZOTT A KÉT EGYÜTTES, MINDENHOL ÓRIÁSI SIKERREL. A „MENYASSZONYTÁNC” CÍMŰ SAJÁT KLEZMER-MUSICALJÜK AZ OPERETTSZÍNHÁZBAN 6 ÉVE FOLYAMATOSAN TELTHÁZZAL MEGY. JÁTSZOTTÁK A PÉCSI NEMZETI SZÍNHÁZBAN A „GETTO” C. MUSICAL-DRÁMÁT IS.

A BUDAPEST KLEZMER BAND MEGKÍSÉRELTE A KLEZMER ÉS A KLASSZIKUS ZENE ÖTVÖZÉSÉT IS, MŰVELVE EZZEL A RENDKÍVÜL DIVATOS ZENEI FORMÁT, A "CROSSING-OVER"-T. A KÖLCSÖNÖS, EGYMÁS ZENÉJE IRÁNTI ÉRDEKLŐDÉSSEL, A LISZT FERENC KAMARAZENEKAR HANGVERSENYMESTERE, ROLLA JÁNOS FELKÉRTE A BUDAPEST KLEZMER BAND ALAPÍTÓJÁT, HOGY OLYAN MŰVET KOMPONÁLJON, AMELYBEN A KÉT EGYÜTTES EGYÜTT JÁTSZHAT. EZ A "KLEZMER SZVIT", AMELYET 1999-BEN MUTATTAK BE A DOHÁNY UTCAI ZSINAGÓGÁBAN, ÉS AZÓTA MINDEN ÉVBEN A LISZT FERENC ZENEMŰVÉSZETI EGYETEMEN IS ELŐADJÁK MINDIG ÚJABB TÉTELEKKEL KIBŐVÍTVE. VÉGÜL A TÍZ TÉTELRE BŐVÜLT MŰBŐL, A MAGYAR RÁDIÓBAN, CD-FELVÉTEL KÉSZÜLT. A „KLEZMER TÁNCSZVIT” A GYŐRI BALETTEL ÉS A LISZT FERENC KAMARAZENEKARRAL KÖZÖSEN VALÓSULT MEG. BIZONYÁRA SOKAN ISMERIK A VILÁGHÍRŰ OPERAÉNEKESNŐVEL, ROST ANDREÁVAL ELKÉSZÜLT „PANNON DALOK” CÍMŰ LEMEZT IS.

2000 JANUÁRJÁBAN A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA PRO KULTÚRA ALAPÍTVÁNYÁNAK KURATÓRIUMA KODÁLY ZOLTÁN KÖZMŰVELŐDÉSI DÍJAT ADOMÁNYOZOTT A BUDAPEST KLEZMER BAND-NEK A JIDDIS ZENEI HAGYOMÁNYOK ÁPOLÁSÁÉRT ÉS TERJESZTÉSÉÉRT; AZ EGYÜTTES 2003 AUGUSZTUSÁBAN ARTISJUS-DÍJAT KAPOTT.

JÁVORI FERENC FEGYA ZENESZERZŐT, ELŐADÓMŰVÉSZT, ÉRDEMES MŰVÉSZT, A BUDAPEST KLEZMER BAND ALAPÍTÓ ZENEKARVEZETŐJÉT A MAGYAR ZENEI KULTÚRA SZERVES RÉSZÉT KÉPEZŐ KLEZMER STÍLUS NEMZETKÖZI NÉPSZERŰSÍTÉSÉÉRT, VALAMINT KIEMELKEDŐ ZENESZERZŐI ÉS ELŐADÓMŰVÉSZI PÁLYÁJA ELISMERÉSEKÉNT, 2014. MÁRCIUS 15-ÉN, KOSSUTH-DÍJBAN RÉSZESÍTETTÉK. 2015-BEN A ZENEKART, A "MAGYAR ZENEMŰVÉSZET" KATEGÓRIÁBAN, PRIMA DÍJJAL TÜNTETTÉK KI. A  „KÖZÖNSÉG PRÍMA PRIMISSIMA 2015 DÍJÁT”, A BUDAPEST KLEZMER BAND NYERTE EL.

A BUDAPEST KLEZMER BAND MUZSIKUSAI:

JÁVORI FERENC FEGYA – ALAPÍTÓ, ZENEKARVEZETŐ, HANGSZERELŐ-ZENESZERZŐ – ZONGORA

KOHÁN ISTVÁN - KLARINÉT,

GAZDA BENCE – HEGEDŰ, ÉNEK

NAGY ANNA – HARMONIKA,

BARBINEK GÁBOR – HARSONA,,

MÁTHÉ LÁSZLÓ – NAGYBŐGŐ,

VÉGH BALÁZS – DOB, ÜTŐHANGSZEREK

 

VENDÉGMŰVÉSZ: SZINETÁR DÓRA

SZINETÁR DÓRA RÉGI ISMERŐSKÉNT TÁRSUL AZ EGYÜTTESHEZ, ÉNEKHANGJÁVAL MINDEN ALKALOMMAL ELBŰVÖLVE A NAGYÉRDEMŰT.

a program helyszíne