részletes programkereső

Helyszín

Több helyszín mutatása

Műfaj

Több műfaj mutatása

Időpont

Figyelem, archív tartalom! Az itt szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
« Vissza az aktuális oldalra...

savaria történelmi karnevál 2018
Szombathely
2018. augusztus
23-26.Ludi Savarienses
savaria történelmi karnevál 2018
Szombathely
2018. augusztus
23-26.Ludi Savarienses

Szultánia kávéház (Cafe Frei)

A Mira Orient Art társulat idén is a Szultánia Kávéházba invitálja a Mesés Kelet rajongóit. A rendezvény napjaiban gazdag program várja az érdeklődőket: tűz- és lézershow, háremrablás, háremfotózás vagy épp hastáncbemutató. A programok ingyenesek, a látogatók adományait karitatív célokra fordítják.

Zsidó udvar és bazár (Zrínyi I. u. 17.)

A zsidó kultúra gazdag hagyományaiból merítve, az előadások mellett színes zenei palettáról válogathat a látogató. Pódiumkoncerttel várja a közönséget Bródy János, folktranszot ígér az Aznap Zenekar, Malek Andrea többszörös Artisjus- és EMerTon-díjas énekes-színésznő pedig a Malek Andi Soulistic formációban lép színpadra.

Magyar Udvar

A hely, ahol bárki megtudhatja, miért izgalmas a népzene és néptánc! A felújított Berzsenyi téri helyszínen gyermek és felnőtt tánccsoportok mutatják a lépéseket, és húzzák kíséretképpen a talpalávalót. Szabad a tánc mindenkinek!

Karneváli csodák folyosója (Kanizsai Dorottya Gimnázium)

Augusztus 23-án és 24-én 11-13 óra között a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban a Csodák Folyosóján megidézik a 100 évvel ezelőtti iskolát. A múltidézésben, kísérletek elvégzésében a több mint száz éve alapított szombathelyi gimnázium diákjai és tanárai segítenek. 6-99 éves korig ajánlott!

Karneválszínház (Megyeháza udvara)

Alain-René Le Sage: Szerelmi üzletek (Turcaret) Le Sage 1709-ben írt darabja korának legkíméletlenebb társadalomkritikáját nyújtotta: szereplői között egy sem akad, aki őszinte lenne a másikhoz, és ne a saját érdekeit érvényesítené. A komédia átdolgozott, mai világunkhoz közelebb hozott változatát Valló Péter viszi a Karneválszínház színpadára. 

ELTE egyetemi stand

Az ELTE Savaria Egyetemi Központnak is lesz standja a Savaria Történelmi Karneválon: a megújult Berzsenyi téren, az anyaintézmény épülete előtt. Építőjátékokkal, kvízzel, keresztrejtvényekkel, totókkal, speciális turistakalauzzal, különleges mérésekkel, erőprogramokkal, kisfilmekkel várják az érdeklődőket, akik azt is megtudhatják, mivel és hogyan játszanak a kutatók! A feladatok megoldásáért jutalom jár!

Trópusi lepke- és rovarkiállítás (Ferences templom színházterme)

A kiállításon 10000 egyed és 2300 különböző fajba tartozó ízeltlábú látható 100 négyzetméter felületen a trópusi égövből.

Nyitvatartás: 08.23. és 08.26.: 10.00-20.00, 08.24. és 08.25.: 10.00-21.00; Belépők: felnőtt: 500 Ft; nyugdíjas, diák: 300 Ft; családi (5 főig) 1000 Ft.

Honvédségi Toborzópont (Aréna u. 8. udvara)

A Magyar Honvédség 170 éves fennállásának évfordulója tiszteletére a MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság, valamint a MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Toborzópontot működtet. Ide várják mindazokat, akik érdeklődnek a Magyar Honvédség tevékenysége iránt.

Mérnökmozi a karneválon

Nap, mint nap közlekedünk, élünk Szombathelyen, Vas megyében, de sejtésünk sincs, hogy egy-egy létesítmény, berendezés, épített tárgy, emlék mérnöki alkotás. Ezt igyekszik a program szellemesen, mégis ismeretterjesztő módon megmutatni. Így talán a pályaválasztás előtt álló középiskolások is kedvet kapnak a mérnöki hivatáshoz.

Iseum Savariense (Rákóczi F. u. 6-8.)

A város egyik legszebb múzeumi kiállítóhelye egyedülálló díszletet kínál a római korba visszatekintő történelmi bemutatókhoz és előadásokhoz. Isis papjainak és papnőinek részvételével bepillantást nyerhetünk az Isis-kultusz ünnepeibe és rítusaiba. A rendezvény ideje alatt az állandó kiállítások anyagai is megtekinthetők.

Evangélikus templom

A csendesebb programok kedvelőit várja az Evangélikus templom és csodaszép kertje. A Capella Savaria korhű hangszereken játszó kamarazenekar koncertjét augusztus 26-án, vasárnap 18 órától hallhatja az Evangélikus templom közönsége. A 17 fős együttes műsorán ezúttal a legszebb Vivaldi-dallamok szerepelnek. A koncertre a belépés ingyenes, de adományokat elfogadnak.

MNL Vas Megyei Levéltára

A látogatókat az 1960-as évekből származó archív fotók páratlanul gazdag gyűjteménye és a nagyközönségnek eddig még be nem mutatott, a közelmúltban fellelt és digitalizált filmfelvételek repítik vissza a karnevál „hőskorába”. Nyitvatartás: 08. 24–25. 10.00–20.00, 08.26. 10.00–18.00. Mindennap 17.00 órától filmvetítés hagyományos technikával. A belépés ingyenes.

Sarlós Boldogasszony Székesegyház

Augusztus 24–25-én 9–19 óra között félóránkénti vezetés. Az utolsó vezetés 18.30-kor indul el. A kedves látogatóknak összesen 386 lépcsőfokot kell „leküzdeniük” fel és le irányban. A Székesegyház nagyharangja mellől csodálatos magaslati kilátás nyílik Szombathely városára. A belépőjegy ára egységesen: 500 Ft/fő.

Savaria Múzeum

A város legpatinásabb múzeumi kiállítóhelye betekintést kínál Savaria-Szombathely történetébe, a városlakók mindennapjaiba. A Karnevál napjaiban 15 órai kezdettel tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők az állandó kiállításban.
 

Szombathelyi Képtár

A textilművészet alkotásainak seregszemléjeként létrehozott szombathelyi Textiltriennálé méltó otthonra lelt a Szombathelyi Képtárban. A Karnevál három napján 15 órai kezdettel lehetőség kínálkozik a kiállítás megtekintésére tárlatvezetés kíséretében.

Smidt Múzeum

Szombathely egyik legkülönlegesebb, nemrégiben felújított múzeumi kiállítóhelyén a Smidt család műgyűjtői tevékenységének eredményét tekintheti meg az érdeklődő látogató. A programot kézműves-foglalkozások kísérik.
 

Járdányi Paulovics István Romkert

Augusztus 24-én és 25-én egyedülálló programok várják a közönséget. A savariai császári palotában tett látogatás, valamint az éjszakai séta még a helyszínt oly jól ismerő helyiek számára is különleges élményt ígér. A Romkert a felújítási munkák miatt csak a tárlatvezetések alkalmával, kizárólag csoportosan látogatható.

Szent Márton tér és Látogatóközpont

Európa egyik legnagyobb szentje, Szent Márton Kr. u. 316-ban Savariában látta meg a napvilágot. A Szent Márton-i örökség Szombathely kiemelt értéke. A Karnevál sűrű kavalkádjában arra teszünk kísérletet, hogy egybegyűjtsük mindazt, amit Szent Márton életéről tudni lehet, és amit róla megőrzött a tudomány, az irodalom és a szájhagyomány.
 

Püspöki Palota

Augusztus 24-én és 25-én, 9–19 óra között óránkénti vezetés a Püspöki Palota első emeleti barokk termeiben. Az utolsó vezetés 18 órakor indul. Belépőjegy: felnőtt 1500 Ft/fő, diák/nyugdíjas: 700 Ft/fő
 

Egyházmegyei Könyvtár

A két különleges egyházmegyei gyűjtemény augusztus 24–25-én 10–18 óra között tekinthető meg. A csaknem 5200 kötetet felölelő gyűjtemény tárlatvezetéssel tekinthető meg. Tárlatvezetés indul 10.00, 11.30, 13.00, 14.30, 16.00, 17.30 órakor. Kedvezményes belépőjegy: 1000 Ft/fő.
 

Mediterrán Udvar

Művészeti Frissítő három napon át: festészeti, plasztikai, zenei és vegyes művészeti program a Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium 10. és 11. évfolyamos növendékeivel. Balogh István Péter (festőművész, „utcagaléria”) és Ruzsa Kata (kerámia, korongozás) bemutatója. Napközben: utcazene, kreatív technikák bemutatója; este: zenés fényfestés, vetítés (21 órától); Kutas László szobrászművész kiállítása az Isis Galériában. 

legfrissebb híreink

Egy híján húsz!  Ilyen volt a XIX. Savaria Történelmi Karnevál

Az időjárás nem volt kegyes az idei Savaria Karneválhoz, hiszen az esemény előtti előrejelzések egész ...

Fejetlenség van a Karneválon?

Á, dehogy! Csak minden bizonnyal fejvesztve menekült az egyik hagyományőrző… a rátámadó asszonynép elől. Más ...

Az állam én vagyok!

Indul az utolsó előtti nagy menet! Még néhány finom mozdulat, a szíjak megigazítása, és hamarosan ...

Apáról fiúra – a hagyományőrzés

Hát erről szól a Savaria Karnevál! A hagyományokról, az örökség átadásáról, a történet továbbmeséléséről… Amikor ...

Guinnes – kísérlet

Látják a kötelet a képen? Na, azért nem, mert olyan gyorsan pörög… Bánhegyi Adrienn szombathelyi ...