részletes programkereső

Helyszín

Több helyszín mutatása

Műfaj

Több műfaj mutatása

Időpont

Figyelem, archív tartalom! Az itt szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
« Vissza az aktuális oldalra...

savaria történelmi karnevál 2018
Szombathely
2018. augusztus
23-26.Ludi Savarienses
savaria történelmi karnevál 2018
Szombathely
2018. augusztus
23-26.Ludi Savarienses

Történelmi témapark (Castra Militaria)

A jó Sextus Palpellius Hister helytartó savariai udvarába tévedt karneváli időturistákat katonai hagyományőrző bemutatókkal és színes tábori élettel várja a Történelmi Témapark. Az I. század római harcászatától egészen Mátyás király korának hadviseléséig terjed a paletta, melyből a hadtörténet iránt érdeklődő látogató válogathat. Láthatjuk a Birodalom legjobb gladiátorait, a világ legjobb lovasíjászát, az ország legrégebbi római katonai hagyományőrző csapatát, hunokat és magyarokat, a Hunyadiak zsoldosseregeinek tagjait, csatajeleneteket és élő történelemórákat, korhű katonai táborokat, illetve artistákat és zászlóforgatókat is. A Témaparkban az elmúlt évek tüzes játékainak mestere Regiomontanus, Mátyás király udvari matematikusa és csillagásza is feltűnik, ám ezúttal új szerepben: az ELTE-SEK és a mosonmagyaróvári Futura Intézet időutazó tudósaival érdekes fizikai kísérletekkel örvendezteti meg pénteken a publikumot.

Fő tér (Forum színpad)

A színek és ízek olvasztótégelye, a baráti találkozások egyik legfőbb színtere, és emellett a karneváli örvény központja idén is a Fő tér. A vásári szépségek és finomságok mellett maskarások kínálnak „ízletes” perceket a Karneválozóknak. Az Öreg Város Vásárában szépséges kézműves termékek és csábító gasztroremekek „kelletik magukat”, miközben a színpadról a zenei élet válogatott ínyencségeit kapjuk kényeztető finomságként. Dés László és Tóth Vera Nagy utazásra hív, a Margaret Island akusztikus folk-poppal bűvöl el, de megidézzük olyan legendás muzsikusok alakját és zenéjét is, mint Glenn Miller vagy az LGT. Természetesen nem hiányozhatnak idén sem az esti órákat fénnyel megtöltő tüzes produkciók. Karneválra fel, irány a Fő tér!

Borok utcája (Via vinorum)

Nem kell beutaznia Magyarország teljes területét annak, aki a történelmi borvidékek legkiválóbb „hordó-töltelékeit” szeretné megkóstolni, elég, ha a Karnevál négy napja során ellátogat a Borok Utcája kitelepült borosgazdáihoz. A baráti találkozások egyik legfőbb helyszínén, a különböző generációk között is közös nevezőt jelentő utcában azonban nem csak gasztroélményekben, de magas színvonalú zenei kínálatban is dúskálhatunk. A Batthyány téri színpadról húzza be a hallgatóságot a szerb KAL együttes balkáni zenei örvénye, itt adja át best of válogatását Deák Bill Gyula, itt oltja belénk a betyárvirtust a Bohemian Betyars, itt kínál – a bor mellé is – kiváló ír kocsmazenét a Firkin, és itt mutatja meg virtuóz szájharmonikatudását Ferenczi Gyuri is.

Sörtér

Koccanjanak a söröskorsók, folyjék a habos serital, igyunk a helyi erők egészségére is a Sörtér valamely kézműves serfőzőjénél! Ha leöblítette egy korsó hűvös nedűvel a rekkenő napok intenzív élményeit, kóstoljon bele a város és a térség legnépszerűbb előadóinak zenei kínálatába is. Idén itt zenél a Red Rouge és a Save Ass, bemutatkozik a karneváli közönségnek a Gargantua, „példát mutat” az Eticatt, és ránk szabadul a Kerekes Band etnozenei betyárveszedelme is. Korsókat a kézbe, indul a fesztivál!

Kalandvár (Campus Ludendi)

Garantáltan mindennap újdonságra lelnek a gyerekek és kísérőik, ha felfedezésre indulnak a Gáyerpark zeg-zugos kulisszái között. A számos interaktív és gondolkodtató foglalkoztató program mellett színpadi produkciók hoznak felhőtlen perceket a legkisebbeknek. Garabonciás történet és vásári bábjáték, családi örömkoncert és zenés mesejáték ígér kacagtató és tanulságos élményeket az egész családnak. S hogy kik varázsolják el a kicsiket? Zenél a Kiskalász és az Apnoé Zenekar, vásári komédiákkal szórakoztat a Langaléta Garabonciások bandája és a Kuttyomfitty Társulat, „női szuperhőst” avat a Mikropódium Családi Bábszínház. Gyermeknek lenni jó – a Karnevál idején kiváltképp!

Thalia kertje

A Gáyer-park élénk gyerekzsivaját estére a felnőttek izgatott nyüzsgése váltja fel. Idén újra színpadi produkciókkal szórakoztat – meglehetősen magas színvonalon – Thalia Kertje. Péntek este Marek Modzelewski: Koronázás című abszurd játéka kerül a színpadra, míg szombaton Mikó István A gyomor örömei című zenés kabaréja bíztat minket további gasztroélmények szerzésére. Vasárnap este Szirtes Balázs számol be egy napjáról Dennis Lumborg: Szépkisnap című monodrámájában.

Keleti udvar (Savaria Mozi árkádja)

A Kelet és a Nyugat táncainak méltó bemutatóhelye a Keleti Udvar, ahol egymást váltják az orientális, latin és egyéb táncstílusok képviselői. A Kelet fülledt miliőjét megidéző szeráj-hangulatú színpadon a hazai hastáncélet kiválóságainak sziporkázó koreográfiái mellett tangóbemutatót, fúziós táncot, sőt még törzsi táncokat is láthatunk.

Művészetek utcája

Az országban egyedülálló fesztiválhelyszínként a Művészetek Utcája évről évre közel 40 képző- és iparművész tevékenységét és munkáit mutatja be a nagyközönségnek. Nyitott műhelyeikben elleshetjük műhelytitkaikat, és megláthatjuk-megtapinthatjuk azokat az alkotásokat, melyek kreatív és állhatatos munkájuk eredményeként otthonaink díszei és mindennapjaink ékei lehetnek. A helyszín színpadi produkciói is a „hely szellemét” tükrözik: szerteágazó és színes, tartalmas és értékes programokat láthatunk-hallhatunk a társművészetek sorából.

Karneváli civil korzó - Szent Márton utca

A civil részvétel jegyében három napon keresztül a város és a térség civil szervezetei, a közösség aktív csoportjai és tagjai mutatkoznak be a Karnevál közönségének. A szervezetek tevékenységeinek megismerése mellett saját színpadon mutatják be tudásukat az előadóművészeti produkciókkal részt vevő csoportok, művészek.

legfrissebb híreink

Egy híján húsz!  Ilyen volt a XIX. Savaria Történelmi Karnevál

Az időjárás nem volt kegyes az idei Savaria Karneválhoz, hiszen az esemény előtti előrejelzések egész ...

Fejetlenség van a Karneválon?

Á, dehogy! Csak minden bizonnyal fejvesztve menekült az egyik hagyományőrző… a rátámadó asszonynép elől. Más ...

Az állam én vagyok!

Indul az utolsó előtti nagy menet! Még néhány finom mozdulat, a szíjak megigazítása, és hamarosan ...

Apáról fiúra – a hagyományőrzés

Hát erről szól a Savaria Karnevál! A hagyományokról, az örökség átadásáról, a történet továbbmeséléséről… Amikor ...

Guinnes – kísérlet

Látják a kötelet a képen? Na, azért nem, mert olyan gyorsan pörög… Bánhegyi Adrienn szombathelyi ...