részletes programkereső

Helyszín

Több helyszín mutatása

Műfaj

Több műfaj mutatása

Időpont

Figyelem, archív tartalom! Az itt szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
« Vissza az aktuális oldalra...

savaria történelmi karnevál 2018
Szombathely
2018. augusztus
23-26.Ludi Savarienses
savaria történelmi karnevál 2018
Szombathely
2018. augusztus
23-26.Ludi Savarienses

Egyházmegyei Könyvtár és Herzan-könyvtár

Egyházmegyei Könyvtár és Herzan-könyvtár
Műfaj:kiállítás, interaktív, előadás
Helyszín:Egyházmegyei Könyvtár
Időpont:2018. augusztus 24. (péntek) 10:00
Időtartam: 8 óra
További időpontok: 2018. augusztus 25. (szombat) 10:00

A két különleges egyházmegyei gyűjtemény augusztus 24–25-én 10–18 óra között tekinthető meg, tárlatvezetéssel.

Tárlatvezetés indul 10.00, 11.30, 13.00, 14.30, 16.00, 17.30 órakor.

Kedvezményes belépőjegy: 1000 Ft/fő.

„Gróf Harrasi Herzan Ferenc (1735-1804) ─ a Szombathelyi Egyházmegye második püspöke ─ európai műveltségű, széles látókörű császári diplomata-főpap volt. Erről tanúskodik könyvtárának 5196 kötete, amely szerencsére Szombathelyen maradt a több évig tartó örökösödési per után is (…). A bibliotéka római hatásra jött létre. Kialakulás a 18. század utolsó negyedére tehető. Herzan polihisztor gyűjtő volt. Az állomány: 5196 kötetben 2025 mű, mely szakmai körökben is páratlan a könyvkötései miatt, de tartalmilag is nagyon jelentős, továbbá az a 20 folió kötet Piranesi-rézmetszet, melyet a könyvtár magában foglal (…).

A bíboros tudatos könyvvásárlásai mellett, egyes könyvek nagynevű gyűjtők gyűjteményéből kerültek hozzá, így néhány Giuseppe Garampi (1725-1792) bécsi nuncius könyvtárából. A legtöbb mű első kiadás, ezért a gyűjtemény érdekes forrása a 18. század szellemi műveltségének, és annak tanúbizonysága, hogy milyen művek érdekelték a század második felében az arisztokrata főpapot. Sok könyvet Herzannak ajánlottak, amit a bejegyzések is tanúsítanak (…). A Herzan-könyvtár felöleli a tudományok széles területét, és tartalmazza a felvilágosodás alapvető műveit is, többek között: Montesquieu, Voltaire, Bayle és Rousseau munkáit. A tartalom szerinti megoszlás: hittudományi, bölcsészeti, történelmi művek, a francia irodalom remekei, azonban a legtöbb könyv Szentírás és szentírásmagyarázat. Nagyon értékes az 5 ősnyomtatvány is (…).

Több különlegességet rejt az állomány: a nyakláncperre vonatkozó, nyomtatásban meg nem jelent levelezéseket és az ügyiratok kéziratos gyűjteményét (…).

Ma az egyik legértékesebb darab az a hangjegyfüzet, amely a kottanyomtatás feltalálójának Ottaviano Petruccinak (1466-1539) és néhány más nagynevű olasz mesternek kottáit tartalmazza, ezt 1514 és 1555 közötti években nyomtatták. A gyűjteményben több unikum is található: egy csehnyelvű nyomtatott Biblia, 1488-ban nyomtatták Prágában nemzeti nyelven. A kéziratok közül kiemelkedik Napóleon, Herzan bíboroshoz írt levele. Szintén egyedi dokumentumok a velencei pápaválasztás alkalmával (1799-1800) a szavazatokat feltüntető ívek összesítő lapjai (…).

1927-ben Gróf Mikes János (*1876, 1911-1935, 1945) megyéspüspök, a Herzan-könyvtárat különválasztatta a többi püspök könyveitől, és azokat elkülönítve a Püspöki Palota második emeletén helyeztette el két helyiségben, szigorúan lezárva (…).

2008 óta a Herzan-könyvtár - az Egyházmegyei Könyvtár különgyűjteménye - a Brenner János Kollégium második emeletén található, az egykor Szily püspök könyvtárnak helyet adó termekben. Előzetes bejelentkezéssel látogatható illetve kutatható. A bibliotéka állandó kiállítása 2010. október 7-én nyílt meg, létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.”

Évek óta komoly erőfeszítéseket teszünk azért, hogy ez az Egyházmegyei Könyvtár a maga teljességében minél több könyv- és kultúra szerető ember számára elérhető legyen. Felújításokkal, költöztetéssel, a kutatási- és látogatási idő kiterjesztésével reméljük ez sikerült is. Az elmúlt években jelentősen megnőtt az ide látogatók száma. Bízunk abban, hogy e honlap segítségével még többen felfedezik, és mások figyelmét is felhívják e könyvtár létezésére. A Szombathelyre látogatók sem feltétlenül tudnak róla, de még szomorúbb, hogy az itt lakók közül is csak kevesen ismerik. Reményeink szerint most egy szép jövő elé nézhetünk, sokan el akarnak majd látogatni a kultúra eme szentélyébe, hogy szemükkel is lássák azt, amit az interneten felfedeznek!

a program helyszíne