részletes programkereső

Helyszín

Több helyszín mutatása

Műfaj

Több műfaj mutatása

Időpont

Figyelem, archív tartalom! Az itt szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
« Vissza az aktuális oldalra...

savaria történelmi karnevál 2018
Szombathely
2018. augusztus
23-26.Ludi Savarienses
savaria történelmi karnevál 2018
Szombathely
2018. augusztus
23-26.Ludi Savarienses

Daniel Speer Brass Band

Elvis Presley-től Michael Jackson-ig rézfúvós olvasatban

Daniel Speer Brass Band
Műfaj:zene/koncert
Helyszín:Fő tér (Forum színpad)
Időpont:2018. augusztus 25. (szombat) 15:00
Időtartam: 1 óra
További időpontok:nincsenek további időpontok
Honlap:http://www.dsb.hu/
Facebook https://www.facebook.com/daniel.s.brass
Youtube csatorna https://www.youtube.com/user/danielspeerbrass

Tanulmányaikat valamennyien a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Pécsi Tagozatán végezték. A névválasztás a rézfúvós kamarazene gyökeréhez vezethető vissza. Az együttest az 1636-1707 között élt német zeneszerzőről nevezték el, aki nemcsak a toronyzene úttörőjeként alkotott nagyot, hanem mint író is. Mint korának nagy utazója, útjait - így köztük a magyarországi tartózkodását is - úti-regénybe foglalta.

Általánosan elmondható: a rézfúvós kamarazenét - különösen a kvintett-muzsikát - viszonylag szűk közönség, többnyire szakmai vagy ahhoz közel álló kör ismerheti, élvezheti. Az együttes célja e muzsika szépségét szélesebb körben megmutatni. Közelebb hozni ezt a fajta zenét a fiatalokhoz, az egészen kicsiktől az egyetemistákig, vagy a kulturális rendezvényektől az üzleti szférán át az utca emberéig.

A zenekar repertoárja öt évszázad muzsikájából merít. Reneszánsz és barokk művekkel, klasszikus, romantikus, valamint kortárs szerzők, a rézfúvósok standard darabjaival koncerttermekben, templomokban, kastélyokban szerepelnek. A számos sikeres hazai hangverseny mellett többször turnéztak Ausztriában és Németországban, Szlovákiában. A Daniel Speer Brass szép sikereket ért el Berlinben, Bukarestben, Nürnbergben, Párizsban, Szófiában, Trierben, valamint Stuttgartban, két ízben is. Teltházas előadásai voltak a Magyar Köztársaság Kulturális Intézeteinek koncerttermeiben és szabadtéri fesztiváljain.

Többször szerepeltek a Magyar Rádióban, a Duna TV-ben, a Pécs TV-ben és a Magyar Televízióban. Az együttes a nyilvános hangversenyek mellett gyakran játszik diákoknak. Ezek a hangszerbemutatóval kiegészített koncertek, a gyerekek zenei nevelését segítik elő játékos formában. A zenekar folyamatosan részt vesz a Filharmónia "Ifjúsági bérlet" hangversenysorozatain. Egyik ilyen programjukat a Kulturális TV élő koncerten rögzítette./videólink/

Az együttes hangzását 1997 óta Péter Zoltán (dobok) játéka színesíti, aki érzékletesebbé teszi egyes komolyzenei darabok (pl. reneszánsz táncok),valamint a könnyedebb hangulatú zeneszámok ritmikai világát.

"Reneszánsz muzsika reneszánsz jelmezben" a címe annak a műsornak, amelyet a zenekar már brokát és bársonyból készített ruhában ad elő és a vizualitás élményével hozza még közelebb e kor angol, francia, magyar, olasz és német nagy és kismestereinek csodálatos zenéjét. Trombitán, kürtön, tubán, harsonán zengenek Holborne, Praetorius, vagy a Vietorisz kódex gyűjteményének darabjai. Az EURÓPA KULTURÁLIS FŐVÁROSA - EKF 2010 PÉCS rendezvényciklus szervezői is ezt választották, amikor a Barbakán bástyában reneszánsz koncertet szerveztek június 21-én a ZENE ÜNNEPÉN.

A koncerttermi, komolyzenei programokat jazzfeldolgozások, ragtime-ok, filmzenerészletek színesítik. Az együttes sokoldalúsága nemzetközi viszonylatban is egyedülálló!

Komolytalan komolyzene? Klasszikusok másként! A show produkciók közben kuriózum a hangszeres játék közbeni mozgás és humor. Az "Operált operák" /videó-link, videó-link/ című műsor látványos jeleneteiben a jelmezek és a parodikus hangvétel együtt nevetteti meg a közönséget. Hasonlóan épül fel a "Jazz show" is /videó/ . A jazz örökzöldek swinges feldolgozásai - némi humorral - Armstrong Hello Dolly-jától Liza Minelli New York-New York-jáig, cilinderben láthatók és hallhatók. /videólink/

Zene és vicc! Igényesség és szórakoztatás egyben! A profi Brass Show műsor az előbbi mozgásos produkciók után kibővült Michael Jackson /videó link/ számainak show-előadásával /videó link/ vagy a szintén amerikai John Philip Sousa néhány indulójával, masírozva, akár egy menetzenekar. (A show nem jelent play-back technikát, a zenekar nem felvett anyagra mozog, hanem minden esetben "élő-zenét" ad elő). E műsorok nagyon kedveltek fesztiválokon, protokolláris rendezvényeken, fogadásokon, garden-partykon, kongresszusokon, konferenciákon, zártkörű bulikon, valamint céges partikon, bálokon. A DANIEL SPEER BRASS nem egyszer adott megrendelésre szerenádot, s lépett fel esküvőkön, sőt a show számokkal lakodalomban is még örömtelibbé varázsolta a rendezvényt, mind az ifjú pár, mind a násznép számára.

Az együttes tagjai több alkalommal fuzionáltak a PMD BLUES BAND - del. E fúziók folytatásaként 2003-ban csatlakozott a zenekarhoz ifj. Katona Tamás blues gitáros, aki szabadtéri fesztiválokon fűszerezte meg játékával a rézfúvós hangzást. Karrierjét ő már az USA-ban folytatja. 2008 óta Pozsgai Tamás játszik állandó vendégművészként a zenekarban. E sokoldalú és rendkívül tehetséges gitárossal így megszólalhatnak a koncerteken blues, blues-rock, soul, pop, filmzene, vagy western átiratok is /Brass Fantasy/. Ezt a sokszínű arculatot a megjelent kazetta és CD felvételek mutatják be. Az igényesség és a közönség szeretete jellemzi a Daniel Speer Brass muzsikáját.

a program helyszíne