részletes programkereső

Helyszín

Több helyszín mutatása

Műfaj

Több műfaj mutatása

Időpont

Figyelem, archív tartalom! Az itt szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
« Vissza az aktuális oldalra...

savaria történelmi karnevál 2017
Szombathely
2017. augusztus
24-27.Ludi Savariense
savaria történelmi karnevál 2017
Szombathely
2017. augusztus
24-27.Ludi Savariense

Savaria Történelmi Karnevál - Szombathely

Savaria-Szombathely az egyetlen település a Kárpát-medencében, mely római kori alapítása (Kr. u. 43) óta folyamatosan lakott, s egyben a mai Magyarország legrégibb városi rangú települése. E páratlan történelmi és fizikai alapokra épül Szombathely legnagyobb volumenű, leglátogatottabb kulturális-szórakoztató eseménye a Savaria Történelmi Karnevál, melynek története évtizedekre nyúlik vissza.
A Savaria Karnevál városunk - és mostanra térségünk - kulturális és közösségi hagyományává vált, hiszen az „újkori” Karneválok sorában a legutóbbi rendezvény már a 16. alkalom volt, a fesztivál régmúltja és hagyományai pedig a 60-as években gyökereznek.

A jelenlegi rendezvény elődjét első alkalommal 1961-ben rendezték meg Szombathelyen. A Savaria Ünnepségek legnagyobb eseményén, a jelmezes felvonuláson több tízezer ember vett részt. A felvonulás 13 korra osztotta fel Szombathely történetét, s elevenítette fel a megidézett korok legfontosabb eseményeit. A látványos jelmezes felvonulás szinte az egész várost megmozgatta. Az 1969. évi karnevál után a városvezetés úgy döntött, hogy ötévenként fogják megrendezni a karneváli felvonulást - erre azonban nem került sor. Több évtizednyi szünet után 2000 augusztusában, az államalapítás ezeréves évfordulója alkalmából rendezett milleniumi ünnepségsorozat keretében Szombathely városa ismét felöltötte „ünnepi jelmezét”, két/három napon át tartó múltidézésre invitálva lakóit és a városba érkező látogatókat. A 60-as évek népünnepélyei után a 2000-es évek rendezvényei már összművészeti arculatot mutattak, másfél évtizedes újkori története során pedig a Savaria Történelmi Karnevál a város és a megye legnagyobb közönséget megmozgató ezerszínű, ám változatlanul a történelmi tematikát a középpontba állító fesztiváljává nőtte ki magát. Évente hozzávetőlegesen 100-120 ezer ember vesz részt a rendezvényen.

A méltán népszerű programfolyam világ-, nép- és könnyűzenei koncerteket éppúgy kínál, mint foglalkoztató és szórakoztató gyermekprogramokat, színházi előadásokat, artista- és akrobataprodukciókat, gasztronómiai eseményeket. A rendezvény valódi családi program: minden korosztály megtalálja az érdeklődésének megfelelő zenei, színházi, szórakoztató vagy épp játszva tanító produkciót. A Karnevál legnagyobb érdeklődéssel kísért eseménye évről évre a péntek és szombat esti fáklyás, jelmezes felvonulás, melynek során közel 1000 korhű jelmezbe öltözött polgár vonul végig a belváros utcáin, a római alapokon nyugvó város sejtelmes kulisszái között.
A Savaria Történelmi Karnevál a római alapítású város ókori hagyományait, történelmi múltját, és erre alapozva a történelmi hagyományőrzést helyezi a rendezvény fókuszába. Az augusztus végi fesztivál idején néhány napra tógába-tunikába bújik a város apraja-nagyja, s a város is felölti ünnepi ruháját. A belvárosban hét saját helyszín és számos kísérőhelyszín kínál több száz programot a helyieknek, a térségből érkező látogatóknak és a városunkat ez idő tájt legnagyobb számban látogató turistáknak.
A Történelmi Témapark (Ferences-kert) a történelmi programok centruma, az autentikus katonai és civil hagyományőrző csapatok táborhelye. Az arénában az ország és a nemzetközi hagyományőrzés legnevesebb és leghitelesebb személyiségei és csoportjai mutatják meg tudásukat évről évre. A lenyűgöző, letűnt korokba repítő bemutatók célja a játszva tanítás, a tanítva szórakoztatás. Hagyományosan a Történelmi Témapark ad otthon a Karnevál idején a legnagyobb létszámú közép-európai katonai hagyományőrző találkozónak. A római kor legionáriusainak és gladiátorainak harcait és mindennapjait éppúgy megismerheti a látogató, mint a honfoglaláskori magyar életmódot, a lovasíjászat legfinomabb fogásait, a középkori vitézi virtust vagy a török háborúk korát.
A Forum Színpad a nagyszínpadi zenei produkciók egyik legfőbb helyszíne, az ezerszínű forgatag központja. Összehasonlíthatatlan karneváli atmoszféra szippantja be a látogatót, aki a kézműves vásárosok portékáiból és a gasztronómiai különlegességeket kínáló vendéglátósok ínyencségeiből válogatva zenei csemege után néz a Fő téren. A színpadon neves hazai és nemzetközi zenészek fergeteges koncertjeit hallgathatja, tüzes- és artistaprodukciók bátorságát csodálhatja az igen tisztelt publikum.
A Borok Utcája a Savaria Karnevál egyik legnépszerűbb helyszíne. Az ország legnevesebb borvidékeinek legkiválóbb nedűi mellett gasztronómiai különlegességek és a legszínvonalasabb nagyszínpadi zenei programok ejtik rabul a Rákóczi Ferenc utcába látogatókat.
A hely levének szerelmesei mellett a hordó aranyának rajongói is megtalálják számításukat a Karneválon. A Sörtér a legkiválóbb hazai kézműves sörökön és sörkülönlegességeken túl a helyi zenei élet krémjét kínálja „fogyasztásra” az ide látogatóknak. A családok birodalma, a Kalandvár a legnagyszerűbb gyermek- és családi programokkal - színházi előadásokkal és koncertekkel, garabonciás és artista-bemutatókkal, kézműves és játszóprogramokkal - szórakoztatja és tanítja a kis Kalandorokat és a velük tartó felnőtteket. Három teljes napon át várja a Gáyer-park árnyas-ligetes varázsbirodalma a Karneválozókat 0-99 éves korig.
A Savaria Történelmi Karnevál, az ország fesztiváljai között egyedülálló módon, egy teljes helyszínt szentel a képző- és iparművészetek legkiválóbb alkotóinak, remekműveiknek és a kapcsolódó társművészeteknek. A Művészetek Utcájában megismerhetjük az alkotóműhelyek kulisszatitkait, egyedi, magas művészi színvonalon készült portékák között válogathatunk, miközben a színpadon kiváló zenészek és előadóművészek váltják egymást. A Keleti Udvar az orientális táncok és mesés kelet szerelmeseinek birodalma. Hastánc, flamenco, tradicionális indiai tánc - mind-mind megmutatkozik a Keleti Udvar színpadán, ahol workshopok keretében a legkülönlegesebb mozdulatokat el is sajátíthatja a táncszerető közönség.

A rendezvényen a hazai és nemzetközi hagyományőrző és művészeti élet olyan kiemelkedő alakjai és formációi is részt vettek már, mint a Gladiátor című film zenéjét részben szolgáltató Omnia zenekar (NL),a világhírű Boban Markovic Orkestar, a Karandila (BUL) együttes, a Patrizio Baeza Band, a Baba Yaga, a Ghymes, Szakcsi Lakatos Béla, a Besh o droM, Péterfy Bori & Love Band, Palya Bea, a Gryllus fivérek, Lajkó Félix, Herczku Ágnes, Szalóki Ági, a Muzsikás, a Balkan Fanatik, a Kolompos Együttes, a Csík Zenekar, Kassai Lajos lovasíjász, a Collegium Gladiatorium Hagyományőrző Egyesület, Bognár Szilvia, a !DelaDap, a Kalyi Jag, a Romano Drom, a Firkin, Orosz Zoltán, a Folk Error, a Shanti Ska Tones, az Anselmo Crew, a CimbaliBand, a Zirano Színház, a S.Ö.R. produkció, Rutkai Bori és a Specko Jedno, Écsi Gyöngyi, a Kistehén Tánczenekar, a Balázs Elemér Group, Gulyás Laci vándorzenész és mesemondó, Badár Sándor, a Langaléta Garabonciások, Korpás Éva, Lovász Irén, a Kerekes Band, a Fláre Beás, a Napra Együttes, az Alma Zenekar - hogy csak a legnevesebbeket említsük.

A Savaria Történelmi Karnevál másfél évtizede várja augusztus végén Szombathelyre a történelmi hagyományok iránt érdeklődő, ugyanakkor önfeledt szórakozásra vágyó látogatókat, a színvonalas összművészeti eseményen résztvevő művészeket, hogy néhány napra átlépjenek azon az időkapun, mely a kétezer éves város múltját és jelenét összeköti, és valamennyiünk számára kézzelfoghatóvá teszi.
Legyen részese Ön is az időutazásnak!

legfrissebb híreink

Karneváli felvonulók kérték MMXVII

A műsorban az első négy felvonuló-interjú és a zenei kívánságok lesznek hallhatók pénteken délután hatkor, ...

PROGRAMINFORMÁCIÓK VASÁRNAP ESTÉRE

Kedves Látogatóink! Az időjárási radarok 21.00 órára még egy jelentős esőt jósolnak számunkra. A Savaria ...

Jön a szél széle!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint Nyugat-Dunántúlra már vasárnap este megérkezik a hidegfront. Az előrejelzés ...

A Karneválon mindenki naggyá válhat!

Sokszor emlegetjük, hogy az idei a 18. Savaria Történelmi Karnevál, ahol minden és mindenki naggyá ...

A Karnevál Tortája