részletes programkereső

Helyszín

Több helyszín mutatása

Műfaj

Több műfaj mutatása

Időpont

Figyelem, archív tartalom! Az itt szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
« Vissza az aktuális oldalra...

savaria történelmi karnevál 2016
Szombathely
2016. augusztus
25-28.Ludi Savariense
savaria történelmi karnevál 2016
Szombathely
2016. augusztus
25-28.Ludi Savariense

Karneváli civil korzó – Szent Márton utca

Ingyenesen látogatható civil sziget a Szent Márton utcában, mely a karnevál pénteki, szombati és vasárnapi napján délelőtt 10 órától 18 óráig várja a látogatókat. A felnőtteknek és az idősebb korosztálynak információt ad az önkéntességről, a civilek tevékenységeiről, emellett kellemes pihenőhelyet nyújt a karneváli forgatagban. A családoknak, gyerekeknek színes, interaktív programokat és kézműves-foglalkozásokat kínál. A korzó programjait amatőr művészeti produkciók is színesítik. A korzó részletes programja awww.hirlevelplusz.hués awww.vasicivil.huweboldalakon olvasható.

Egyházmegyei könyvtár

A Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár és különgyűjteményei, A szombathelyi püspökség könyvtárai kitüntetett helyet foglalnak el a magyarországi egyházi bibliotékák között. Napjainkban a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár fogja össze és felügyeli a püspökség központjában található három különgyűjteményt: a Herzan-könyvtárt, a Szent Márton Kölcsönkönyvtárt és a Mikes-könyvtárt. A Herzan-könyvtár európai viszonylatban is rendkívül nagy értéket képvisel. A Savaria Karnevál két napján; augusztus 26–27-én tárlatvezetéssel megtekinthető lesz az Egyházmegyei Könyvtár és a Herzan-könyvtár. Tárlatvezetés indul 11.00, 13.00, 15.00, 17.00 órakor. A kedvezményes belépőjegyek (1000 Ft/fő) megvásárolhatók a helyszínen, és elővételben a karnevál hetében a Szily János u. 1. szám alatt.

Ferences templom

Augusztus 26–27-én (péntek-szombat) este 21.00–23.00 óra között a Ferences templomban „5 perc Istennel” címmel „csendesülős” programon vehetnek részt a betérők, az esti forgatagból elvágyódó látogatók. A templom tárt kapukkal, gyertyagyújtással, egyedi megvilágítással, élő zenével várja a megfáradt karneválozót. A tavalyi évben 2000 mécsest gyújtottak a betérők a templom falai között.

Karneválszínház (Megyeháza udvara)

Eduardo De Filippo: Nem fizetek!
De Filippo „nápolyi komédiái” a kispolgárokról szólnak. Nagy sikere annak tulajdonítható, hogy a színházi közönség közvetlen élményeit adja vissza, megannyi utalással a nápolyi élet „Egy vasat se!” című vígjátékában Ferdinando Quagliuolo magának követeli a munkatársa, Mario Bertolini lottónyereményét, hiszen Mario az ő apjától tudta meg – álmában – a nyertes számokat. Ferdinando azt hiszi, hogy az apja csak tévedésből jelent meg Mario-nak: tulajdonképpen neki szánta az információt, csak eltévesztette a házszámot. Ellopja a nyertes szelvényt, egy ügyvédtől és egy plébánostól kér segítséget az igaza védelmében...
A darabot De Filippo 1940-ben mutatta be, Rómában. Ferdinando Quagliuolo szerepét maga Eduardo, Mario Bertolini szerepét pedig az öccse, Peppino játszotta.
Rendező: Réthly Attila
Infó: www.wssz.hu

Savaria zenéje (Március 15. tér 1.)

Az ókori Róma és Savaria zenéje – Interaktív kiállítás
Ezen az interaktív kiállításon a látogató a hangok világán keresztül ismeri meg az ókori Savaria hangulatát, Róma zenei életét. Vezetője egy görög paidagogosz, aki úgy oktatja az érdeklődőt, mint több ezer évvel ezelőtt a gazdag polgárt. Segít eligazodni a változatos műfajok és izgalmas hangszerek világában. Különleges élmény lesz az a humorral átszőtt jelenet, amelyben hallhatjuk Sporus énekét, és Néró híres szavait, amivel a benne élő művészt siratja „Qualís artifex pereo!” vagyis „Mekkora művész vész el velem!” A kiállítás végén pedig mindenki átélheti a szórakoztató muzsika mellett szőlővel, borral kínált vendég szerepét. Bejárat a Karinty F. utcából.

Szent Márton-templom

Augusztus 27-én szombaton 17 órakor a Tihanyi Bencés Apátsági Templom énekkarának koncertjére várják az érdeklődőket a szervezők. A Szent Márton Látogatóközpont 27-én, szombaton és 28-án, vasárnap 10.00–16.00 óra között tart nyitva.

Trópusi lepke- és rovargigászok - Ferences Rendház színházterem

Trópusi égövek rovaróriásai: skorpiók, pókok, ezer- és százlábúak, azúrlepkék, atlaszlepkék, óriásbogarak preparátumainak kiállítása. Magyarország legnagyobb magángyűjteménye: a kiállításon közel 100 négyzetméter felületen 10 000 egyed kerül kiállításra, ami összességében 2000 faj az egzotikus élővilágból.
Nyitvatartás: 08. 25., 10.00–21.00 óráig, 08. 26., 10.00–23.00 óráig, 08. 27., 10.00–23.00 óráig, 08.28., 10.00–21.00 óráig. Belépő: diák, nyugdíjas: 300 Ft; felnőtt: 500 Ft; családi max. 5 főig: 1000 Ft.

Időugrók - VAOSZ udvar

Húsz év húsz óra Szent Márton nyomdokain. A Kötélugró Klub Szombathely 20 éves jubileumi rendezvénye a Savaria Karnevál idején. Augusztus 27-én éjfélkor kétköteles gyorsasági világcsúcskísérlet lesz a VAOSZ-udvarban. Húsz órán keresztül folyamatosan pörögnek majd a kötelek. A programban hazai és külföldi versenyzők is részt vesznek. A lépéseket a csapattagok számolják, a nézőknek pedig kivetítőn tesszük láthatóvá, hogy hol tart a kísérlet. A program közben interaktív módon ki lehet próbálni a speciális ugróköteleket. Napközben a fiatalabb versenyzők bemutatóját láthatják a nézők.

Vas Megyei Levéltár

Szent Márton emlékezete szülőföldjén címmel időszaki kiállítás nyílik augusztus 15-én a Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltára Előadó- és kiállítótermében. A kiállítás több évszázadra visszatekintve mutatja be Szent Márton tiszteletének Vas megyei emlékeit, korai oklevelek, térképek, tervrajzok és fényképek felhasználásával. A helyszínen római katonai páncélok, az egykori szombathelyi várostorony kicsinyített mása, valamint Márton életének néhány megelevenedő epizódja is megtekinthető. A kiállítás ingyenesen megtekinthető a Karnevál ideje alatt: augusztus 25–27., 10.00–22.00 óra között, augusztus 28., 10.00–18.00 óra között.

Magyar Honvédség toborzópontja (Aréna u. 8.)

Szent Márton kései utódai: A Magyar Honvédség katonái. Savaria katonatörténete. Katonai toborzás.
Az udvarban katonai toborzópont várja a szerződéses katonák és az önkéntes tartalékosok jelentkezését. A Magyar Tartalékosok Szövetségének Vas megyei szervezete, a már leszerelt katonaviselt érdeklődőket várja, hogy csatlakoznak a tartalékos katonai közösséghez. Jelen lesz a szervezet hagyományőrző csoportja, valamint a székesfehérvári Magyar Királyi 3. gyalogezred kerékpáros különítménye. Bemutatkoznak a honvédség felderítő katonái, akik védőszentjüknek Szent Márton választották. A programot a Légierő Zenekara színesíti. A Katonatörténeti Kiállításon leszerelő zászlókból nyílik kiállítás. A kiállításon minden páros órában filmvetítés várja az érdeklődőket. Jelen lesz a HM. Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Kft. és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, ahol a honvédséggel kapcsolatos kiadványaik megvásárolhatók.

Gépésztoborzó - Iseum előtti tér

2015 szeptemberétől duális gépészmérnöki alapszak indult Szombathelyen. Ha szeretnél többet megtudni a képzésről, a képzésben részt vevő vállalatokról, az egyetemről és egyben karrierlehetőségedről, akkor keress fel minket az Iseum előtti téren!

"Fényévezredek"

„Fényévezredek”  - a szombathelyi Székesegyház fényfestése. 2000 év története elevenedik meg látványos képekben a templomi homlokzaton. Augusztus 23 és szeptember 20 között minden este háromszor kezdődnek a vetítések: 20:20-kor, 20:40-kor és 21:00 órakor.

Iseum Savariense

A savariai Iseum, részben vagy egészben feltárt római kori Isis templomok egyike. A savariai szentély a ma ismert építmények sorában a harmadik legnagyobb: alapterületét tekintve csak az alexandriai Serapeum, illetve Rómában a Campus Martiuson, azaz a Mars-mezőn állt egykori főtemplom volt hatalmasabb nála. Ám a savariai szentély mindközül az egyetlen, amely szinte teljes egykori pompájában, rekonstruált antik templomként, egy páratlan régészeti kiállítással várja a látogatókat.

A 21. század igényeinek megfelelő kiállítótérben az elmúlt 60 év kutatási eredményeit, valamint a római császárkori Isis-Serapis tiszteletet és a kor emberének mindennapjait átszövő magán és hivatalos kultuszok emlékanyagait láthatja a nagyközönség.

A Karnevál idején számos egyéb különleges program is várja az Iseum látogatóit!

Napközbeni állandó programok: ókori játékok, gyermekfoglalkozások

Nyitva: 10:00-17:30
Belépőjegyek a Karnevál időtartama alatt: teljes árú: 1000 Ft, kedvezményes: 500 Ft.

legfrissebb híreink

Szeptember 9-én pénteken a Karneválozók Kérték adása a Credo Rádióban

A Credo Rádió munkatársai a Karnevál idején megszólaltatták a fesztivál látogatóit. A velük készült interjúk ...

A város tovább viszi a lángot!

Vasárnap este kialudt a láng a Fő téri római szentélyben - ezzel hivatalosan is véget ...

Így vadultak a gyümölcseink!

A Karnevál előkészítése során megfogalmazódott egy olyan szándék, hogy kifejezetten a fiatalok számára is szerveződjenek ...

2016-ban 135640 ugrás!

Sikerült a rekordkísérlet: a 20 éves szombathelyi Kötélugró Klub (3 magyarországi és 3 külföldi csapat ...

Fénycímer

Az idén 20 éves szombathelyi Kötélugró Klub meghívására érkezett a városba az az amerikai fiú, ...