részletes programkereső

Helyszín

Több helyszín mutatása

Műfaj

Több műfaj mutatása

Időpont

Figyelem, archív tartalom! Az itt szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
« Vissza az aktuális oldalra...

savaria történelmi karnevál 2016
Szombathely
2016. augusztus
25-28.Ludi Savariense
savaria történelmi karnevál 2016
Szombathely
2016. augusztus
25-28.Ludi Savariense

Történelmi témapark (Castra Militaria)

A Történelmi Témapark a katonai hagyományőrző programok helyszíneként elénk tárja és tapintható közelségbe hozza mindazt, amiről a történelemkönyvekben olvastunk, amit a dokumentumfilmekben láttunk, valamint azt is, amiről csak feltételezésekre alapozott elképzelései vannak tudósnak és laikusnak egyaránt. Hazánk legkiválóbb katonai hagyományőrzői évek óta tiszteletüket teszik az arénában Savaria ünnepén, azonban a megszokottan magas színvonalú bemutatókat prezentáló ismerős csapatokon túl idén is köszönthet újoncokat a küzdőtéren Savaria népe. Először lesz vendégünk a magyar és az osztrák buhurt válogatott, akik a középkori haditorna ma embert próbáló sportként továbbélő válfaját űzik, a X–XI. századi Magyarországot megidéző Emese Várispánság és a Toportyán Nemzetség, a Lanciarii Savarienses Szent Márton korabeli legionáriusai, a Bulgáriából érkező Legio I. Italica és a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület 11-es Huszár Tagozata, valamint a hunokat megjelenítő Sereghy Törzs.
A Történelmi Témapark izgalmas történéseit Dr. Katona Attila, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Történet- és Társadalomtudományi Intézet igazgatója, történész, és Agócs Nándor, ókortörténész, az intézet munkatársa kísérik majd tanulságos kommentárjaikkal.
A pénteki szakmai napon kedvezményes jeggyel vehet részt a Történelmi Témapark programjain az autentikus hagyományőrzés iránt érdeklődő látogató.

Fő tér (Forum színpad)

Ha a Karnevál idején a Fő téren jár, magába szívhatja az ünneplő város valamennyi hangulatát, megízlelheti minden különleges zamatát, felfedezheti annak ezer arcát. A legnívósabb zenei produkciókon túl középkori vásári hangulat, valódi kézműves portékák, hagyományos étkek és hűsítő nedűk vonzzák a Karneválozót a Forum Színpadhoz és annak környékére. A zenei csemegéket olyan zenekarok tálalják fel, mint a mélyenszántó szövegeiről és egyedi dallamvilágáról ismert 25 éves Quimby zenekar, a jazz-korszak nagyjait hűen megidéző Hot Jazz Band produkció, a többgenerációs kedvenc Apostol együttes, vagy az új műfajt teremtő Kossuth-díjas Csík zenekar. Nem térhetünk azonban haza tüzes produkció, táncbemutató és dobkoncert nélkül sem.

Borok utcája (Via vinorum)

„Vinum bonum laetificat cor hominis. A jó bor felvidítja az ember szívét.” – tartja a latin közmondás. A Borok Utcájában azonban nem csak a legkiválóbb borok, de a legszórakoztatóbb produkciók is az ember szívének örömét szolgálják. Hazánk történelmi borvidékeinek legjobb nedűi, a legkiválóbb pálinkák, ízletes pecsenyék és más finomságok adják a kíséretet az összehasonlíthatatlan zenei élmények mellé. „Főfogásaink” között olyan zenei ínyencségek szerepelnek, mint az Ismerős Arcok kortárs rockkoncertje, Péter Szabó Szilvia egyedi hangzásvilágú élő nagykoncertje, Szabó Balázs Bandájának Fonogram-díjas muzsikája, vagy a Kiscsillag zenekar art-rock happening-je.

Sörtér

Nemcsak a borok hódolói, de a hordó aranyának igényes fogyasztói is megtalálják számításukat a karneváli forgatagban. A Sörtér évek óta kínálja a minőségi kézműves sörök és a tartalmas szórakozás egyedi kombinációját a helyi muzsikusok és a folyékony kenyér rajongóinak. A kóstolásra kínált kézműves söröket felsorolni lehetetlen, ezért inkább a fellépő művészek sorát ajánljuk figyelmükbe. A karneváli közönségnek zenél a Spektrum Band, a Memphis Belle, a Save Ass, vagy épp a New Level Empire, de itt láthatjuk-hallhatjuk a Zaporozsec, valamint Szatmári Juli produkcióját is.

Kalandvár (Campus Ludendi)

Előbb a játék, aztán a szórakozás! A Karnevál gyermek-családi helyszínén, az árnyas-fás Gáyer-parkban rengeteg játék és még több szórakoztató progam ígér felejthetetlen nyárvégi napokat a családoknak. Táblás játékok, kézműves-foglalkoztatók, interaktív játszóházak és életmódtáborok gondoskodnak a játékról, hogy aztán következzék a színpadi programok által ígért felhőtlen szórakozás: Gryllus Vilmossal biciklire pattanunk, Bognár Szilvivel elandalodunk, Bíró Eszterrel az állatok sorát vesszük számba. De lesz itt még bábmese Fabók Mariannal, bábszínházi élmény a zalaegerszegi Griff és a szombathelyi Mesebolt Bábszínházzal, vásári képmutogató játék Kristóf Rolanddal, Méhes Csabával pedig felejthetetlen pantomime-előadás!

Thalia kertje

Idén nem marad üresen a Gáyer-park színpada a családi programok végeztével. Késő este, miután a gyermekek már ágyba bújtak, a felnőtteket várja könnyed színházi kalandra Thalia kertje. A RögvEst, A fajok eredete és a Nyilvános akasztás, avagy Sobri Jóska színre lép olyan előadások, ahol a főszerep a vidámságé és a kacagásé, a mellékszerepeket pedig többek között az improvizáció, a jutalomjáték és az interaktivitás játsszák.

Keleti udvar

Orientális táncok, ringó csípők, fülledt háremhangulat, a mesés Kelet és Nyugat titkai – ezzel találkozik, aki ellátogat a Keleti Udvar programjaira. A hastánc művészetének legkiválóbb művelői lépnek színpadra, ugyanakkor láthatjuk itt Abdoul Camara dob- és táncbemutatóját Szenegálból, az Istanbul Siviri Belediyes Halk Danslari Toplulugu török néptánccsoportot, a Just For Fun Country Line Dance country-bemutatóját, Somi Panni és a Sivasakti Kalánanda Táncszínház indiai ízelítőjét, valamint az ország legelismertebb férfi hastáncosát, Seres Zoltánt és a Pharao Studio táncosait.

Művészetek utcája

„Az csak természetes, hogy az alkotás nem könnyű – ha könnyű lenne, mindenki csinálná, és akkor nem lenne különleges vagy érdekes.” (Elizabeth M. Gilbert) Hogy mennyire nem könnyű az alkotás folyamata, s hogy mennyire érdekes és különleges a folyamat és a végeredmény, minden, képző- és iparművészet iránt fogékony látogató megtapasztalhatja a Művészetek Utcája nyitott műhelyeiben. Tehetséges művészek és ihletett pillanatok azonban nem csak a műhelyekben várnak a látogatóra. A társművészetek színpadi produkciók formájában lesznek jelen. Élménydús pillanatokat ígérnek a karneválozó közönségnek a Boglya együttes zenészei, a Brass in the Five és Méhes Csaba, a Kutaisi-ből érkező State Dance and Song Company művészei, Szabó Tibor és zenekara, valamint az Ataru Taiko ütőegyüttes.

Szultánia kávéház (Cafe Frei)

A Szultánia Kávéház hosszú évek óta invitálja falai közé a Mesés Kelet rajongóit. A Mira Orient Art orientális társulat szervezésében a helyszín a Karnevál három napja alatt változatos programokkal várja az érdeklődőket. Ízelítő a programból: tűzés lézershow, háremrablás, háremfotózás, arc-, csillám- és hennafestés, keleti táncház, hastáncbemutató.
A látogatók adományaiból a szervezők az Aranyhíd EGYMI-t, a Rumi Többcélú Gyógypedagógiai Intézményt és az Ikervári Gyermekotthont támogatják.

Zsidó udvar és bazár (Curia judaica)

A Szombathelyi Zsidó Hitközség ismét programot szervez a Karnevál idején Zrínyi utcai épületébe. Az állandó kiállítások mellett történelmi témájú előadások éppúgy várják az érdeklődőket, mint irodalmi műsor, swing-, jazz-, vagy épp pszichedelikus rock’n’roll-koncert. Gerendás Péter önálló estje, valamint a Jazzrael együttes koncertje különleges élményt ígér.

Mászkálda

Nincs Karnevál meglepetések, páratlan váratlanságok nélkül! A belváros számos helyszínein, a legváratlanabb pillanatokban toppanhat elénk egy gólyalábas vagy zászlóforgató csapat, esetleg néhány utcai komédiás, hogy tudományát bemutatva ámulatba ejtse, vagy nevetve szórakoztassa a nagyérdeműt.

Öreg város vására (Forum et marcatus)

A város karneváli képét, atmoszféráját vitathatatlanul meghatározza az Öreg Város Vásárának középkori hangulatot árasztó bája és gazdagsága. Az egyedi és minőségi kézműves remekeken túl éhséget csillapíthat és szomjat olthat a forgatagban megpihenni vágyó látogató.

Pannon piac

A Pannon Piac a helyi termékek, tájételek, tájitókák gazdag választékával várja a látogatókat. A vásárokban nagy népszerűségnek örvendő biotermékeket és reformélelmiszereket itt sem kell mellőznünk: mézek, kézműves sajtok és sörök, mézeskalácsok várják kóstolóra az érdeklődőket. A látványkemencében sült őrségi langalló mellett egyedi attrakció lesz az olajütés néprajzilag hiteles bemutatása. A karneválozók a Szent Márton utca – Savaria tér – Király utca torkolatában találják meg a vidéki ízeket, a kézművesség, a népművészet és a natúr kozmetikumok remek helyi portékáit.

Hódolat az egészségnek, hódolat Savariának!

A Városháza előtti téren főként a Dunántúl helyi termékekben és hagyományokban gazdag tájegységeinek képviselői, a vidék ízei mutatkoznak be. A Történelmi Karnevál látogatói elsősorban az egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó termékeket találnak a pavilonokon. A tájételek, itókák, kulturális és kézműves értékek mellett gyógynövényes esszenciák, tinktúrák, vadhúsokból készült ételek, bor, pálinka színesítik a karneváli kínálatot. Az idei év újdonsága a kvász!

legfrissebb híreink

Szeptember 9-én pénteken a Karneválozók Kérték adása a Credo Rádióban

A Credo Rádió munkatársai a Karnevál idején megszólaltatták a fesztivál látogatóit. A velük készült interjúk ...

A város tovább viszi a lángot!

Vasárnap este kialudt a láng a Fő téri római szentélyben - ezzel hivatalosan is véget ...

Így vadultak a gyümölcseink!

A Karnevál előkészítése során megfogalmazódott egy olyan szándék, hogy kifejezetten a fiatalok számára is szerveződjenek ...

2016-ban 135640 ugrás!

Sikerült a rekordkísérlet: a 20 éves szombathelyi Kötélugró Klub (3 magyarországi és 3 külföldi csapat ...

Fénycímer

Az idén 20 éves szombathelyi Kötélugró Klub meghívására érkezett a városba az az amerikai fiú, ...