részletes programkereső

Helyszín

Több helyszín mutatása

Műfaj

Több műfaj mutatása

Időpont

Figyelem, archív tartalom! Az itt szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
« Vissza az aktuális oldalra...

savaria történelmi karnevál 2016
Szombathely
2016. augusztus
25-28.Ludi Savariense
savaria történelmi karnevál 2016
Szombathely
2016. augusztus
25-28.Ludi Savariense

Helyszínek

Történelmi témapark (Castra Militaria)

A Történelmi Témapark a katonai hagyományőrző programok helyszíneként elénk tárja és tapintható közelségbe hozza mindazt, amiről a történelemkönyvekben olvastunk, amit a dokumentumfilmekben láttunk, valamint azt is, amiről csak feltételezésekre alapozott elképzelései vannak tudósnak és laikusnak egyaránt. Hazánk legkiválóbb katonai hagyományőrzői évek óta tiszteletüket teszik az arénában Savaria ünnepén, azonban a megszokottan magas színvonalú bemutatókat prezentáló ismerős csapatokon túl idén is köszönthet újoncokat a küzdőtéren Savaria népe. Először lesz vendégünk a magyar és az osztrák buhurt válogatott, akik a középkori haditorna ma embert próbáló sportként továbbélő válfaját űzik, a X–XI. századi Magyarországot megidéző Emese Várispánság és a Toportyán Nemzetség, a Lanciarii Savarienses Szent Márton korabeli legionáriusai, a Bulgáriából érkező Legio I. Italica és a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület 11-es Huszár Tagozata, valamint a hunokat megjelenítő Sereghy Törzs.
A Történelmi Témapark izgalmas történéseit Dr. Katona Attila, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Történet- és Társadalomtudományi Intézet igazgatója, történész, és Agócs Nándor, ókortörténész, az intézet munkatársa kísérik majd tanulságos kommentárjaikkal.
A pénteki szakmai napon kedvezményes jeggyel vehet részt a Történelmi Témapark programjain az autentikus hagyományőrzés iránt érdeklődő látogató.

Fő tér (Forum színpad)

Ha a Karnevál idején a Fő téren jár, magába szívhatja az ünneplő város valamennyi hangulatát, megízlelheti minden különleges zamatát, felfedezheti annak ezer arcát. A legnívósabb zenei produkciókon túl középkori vásári hangulat, valódi kézműves portékák, hagyományos étkek és hűsítő nedűk vonzzák a Karneválozót a Forum Színpadhoz és annak környékére. A zenei csemegéket olyan zenekarok tálalják fel, mint a mélyenszántó szövegeiről és egyedi dallamvilágáról ismert 25 éves Quimby zenekar, a jazz-korszak nagyjait hűen megidéző Hot Jazz Band produkció, a többgenerációs kedvenc Apostol együttes, vagy az új műfajt teremtő Kossuth-díjas Csík zenekar. Nem térhetünk azonban haza tüzes produkció, táncbemutató és dobkoncert nélkül sem.

Borok utcája (Via vinorum)

„Vinum bonum laetificat cor hominis. A jó bor felvidítja az ember szívét.” – tartja a latin közmondás. A Borok Utcájában azonban nem csak a legkiválóbb borok, de a legszórakoztatóbb produkciók is az ember szívének örömét szolgálják. Hazánk történelmi borvidékeinek legjobb nedűi, a legkiválóbb pálinkák, ízletes pecsenyék és más finomságok adják a kíséretet az összehasonlíthatatlan zenei élmények mellé. „Főfogásaink” között olyan zenei ínyencségek szerepelnek, mint az Ismerős Arcok kortárs rockkoncertje, Péter Szabó Szilvia egyedi hangzásvilágú élő nagykoncertje, Szabó Balázs Bandájának Fonogram-díjas muzsikája, vagy a Kiscsillag zenekar art-rock happening-je.

Sörtér

Nemcsak a borok hódolói, de a hordó aranyának igényes fogyasztói is megtalálják számításukat a karneváli forgatagban. A Sörtér évek óta kínálja a minőségi kézműves sörök és a tartalmas szórakozás egyedi kombinációját a helyi muzsikusok és a folyékony kenyér rajongóinak. A kóstolásra kínált kézműves söröket felsorolni lehetetlen, ezért inkább a fellépő művészek sorát ajánljuk figyelmükbe. A karneváli közönségnek zenél a Spektrum Band, a Memphis Belle, a Save Ass, vagy épp a New Level Empire, de itt láthatjuk-hallhatjuk a Zaporozsec, valamint Szatmári Juli produkcióját is.

Kalandvár (Campus Ludendi)

Előbb a játék, aztán a szórakozás! A Karnevál gyermek-családi helyszínén, az árnyas-fás Gáyer-parkban rengeteg játék és még több szórakoztató progam ígér felejthetetlen nyárvégi napokat a családoknak. Táblás játékok, kézműves-foglalkoztatók, interaktív játszóházak és életmódtáborok gondoskodnak a játékról, hogy aztán következzék a színpadi programok által ígért felhőtlen szórakozás: Gryllus Vilmossal biciklire pattanunk, Bognár Szilvivel elandalodunk, Bíró Eszterrel az állatok sorát vesszük számba. De lesz itt még bábmese Fabók Mariannal, bábszínházi élmény a zalaegerszegi Griff és a szombathelyi Mesebolt Bábszínházzal, vásári képmutogató játék Kristóf Rolanddal, Méhes Csabával pedig felejthetetlen pantomime-előadás!

Thalia kertje

Idén nem marad üresen a Gáyer-park színpada a családi programok végeztével. Késő este, miután a gyermekek már ágyba bújtak, a felnőtteket várja könnyed színházi kalandra Thalia kertje. A RögvEst, A fajok eredete és a Nyilvános akasztás, avagy Sobri Jóska színre lép olyan előadások, ahol a főszerep a vidámságé és a kacagásé, a mellékszerepeket pedig többek között az improvizáció, a jutalomjáték és az interaktivitás játsszák.

Keleti udvar

Orientális táncok, ringó csípők, fülledt háremhangulat, a mesés Kelet és Nyugat titkai – ezzel találkozik, aki ellátogat a Keleti Udvar programjaira. A hastánc művészetének legkiválóbb művelői lépnek színpadra, ugyanakkor láthatjuk itt Abdoul Camara dob- és táncbemutatóját Szenegálból, az Istanbul Siviri Belediyes Halk Danslari Toplulugu török néptánccsoportot, a Just For Fun Country Line Dance country-bemutatóját, Somi Panni és a Sivasakti Kalánanda Táncszínház indiai ízelítőjét, valamint az ország legelismertebb férfi hastáncosát, Seres Zoltánt és a Pharao Studio táncosait.

Művészetek utcája

„Az csak természetes, hogy az alkotás nem könnyű – ha könnyű lenne, mindenki csinálná, és akkor nem lenne különleges vagy érdekes.” (Elizabeth M. Gilbert) Hogy mennyire nem könnyű az alkotás folyamata, s hogy mennyire érdekes és különleges a folyamat és a végeredmény, minden, képző- és iparművészet iránt fogékony látogató megtapasztalhatja a Művészetek Utcája nyitott műhelyeiben. Tehetséges művészek és ihletett pillanatok azonban nem csak a műhelyekben várnak a látogatóra. A társművészetek színpadi produkciók formájában lesznek jelen. Élménydús pillanatokat ígérnek a karneválozó közönségnek a Boglya együttes zenészei, a Brass in the Five és Méhes Csaba, a Kutaisi-ből érkező State Dance and Song Company művészei, Szabó Tibor és zenekara, valamint az Ataru Taiko ütőegyüttes.

Szultánia kávéház (Cafe Frei)

A Szultánia Kávéház hosszú évek óta invitálja falai közé a Mesés Kelet rajongóit. A Mira Orient Art orientális társulat szervezésében a helyszín a Karnevál három napja alatt változatos programokkal várja az érdeklődőket. Ízelítő a programból: tűzés lézershow, háremrablás, háremfotózás, arc-, csillám- és hennafestés, keleti táncház, hastáncbemutató.
A látogatók adományaiból a szervezők az Aranyhíd EGYMI-t, a Rumi Többcélú Gyógypedagógiai Intézményt és az Ikervári Gyermekotthont támogatják.

Zsidó udvar és bazár (Curia judaica)

A Szombathelyi Zsidó Hitközség ismét programot szervez a Karnevál idején Zrínyi utcai épületébe. Az állandó kiállítások mellett történelmi témájú előadások éppúgy várják az érdeklődőket, mint irodalmi műsor, swing-, jazz-, vagy épp pszichedelikus rock’n’roll-koncert. Gerendás Péter önálló estje, valamint a Jazzrael együttes koncertje különleges élményt ígér.

Mászkálda

Nincs Karnevál meglepetések, páratlan váratlanságok nélkül! A belváros számos helyszínein, a legváratlanabb pillanatokban toppanhat elénk egy gólyalábas vagy zászlóforgató csapat, esetleg néhány utcai komédiás, hogy tudományát bemutatva ámulatba ejtse, vagy nevetve szórakoztassa a nagyérdeműt.

Öreg város vására (Forum et marcatus)

A város karneváli képét, atmoszféráját vitathatatlanul meghatározza az Öreg Város Vásárának középkori hangulatot árasztó bája és gazdagsága. Az egyedi és minőségi kézműves remekeken túl éhséget csillapíthat és szomjat olthat a forgatagban megpihenni vágyó látogató.

Pannon piac

A Pannon Piac a helyi termékek, tájételek, tájitókák gazdag választékával várja a látogatókat. A vásárokban nagy népszerűségnek örvendő biotermékeket és reformélelmiszereket itt sem kell mellőznünk: mézek, kézműves sajtok és sörök, mézeskalácsok várják kóstolóra az érdeklődőket. A látványkemencében sült őrségi langalló mellett egyedi attrakció lesz az olajütés néprajzilag hiteles bemutatása. A karneválozók a Szent Márton utca – Savaria tér – Király utca torkolatában találják meg a vidéki ízeket, a kézművesség, a népművészet és a natúr kozmetikumok remek helyi portékáit.

Hódolat az egészségnek, hódolat Savariának!

A Városháza előtti téren főként a Dunántúl helyi termékekben és hagyományokban gazdag tájegységeinek képviselői, a vidék ízei mutatkoznak be. A Történelmi Karnevál látogatói elsősorban az egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó termékeket találnak a pavilonokon. A tájételek, itókák, kulturális és kézműves értékek mellett gyógynövényes esszenciák, tinktúrák, vadhúsokból készült ételek, bor, pálinka színesítik a karneváli kínálatot. Az idei év újdonsága a kvász!

Kísérőhelyszínek

Karneváli civil korzó – Szent Márton utca

Ingyenesen látogatható civil sziget a Szent Márton utcában, mely a karnevál pénteki, szombati és vasárnapi napján délelőtt 10 órától 18 óráig várja a látogatókat. A felnőtteknek és az idősebb korosztálynak információt ad az önkéntességről, a civilek tevékenységeiről, emellett kellemes pihenőhelyet nyújt a karneváli forgatagban. A családoknak, gyerekeknek színes, interaktív programokat és kézműves-foglalkozásokat kínál. A korzó programjait amatőr művészeti produkciók is színesítik. A korzó részletes programja awww.hirlevelplusz.hués awww.vasicivil.huweboldalakon olvasható.

Egyházmegyei könyvtár

A Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár és különgyűjteményei, A szombathelyi püspökség könyvtárai kitüntetett helyet foglalnak el a magyarországi egyházi bibliotékák között. Napjainkban a Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár fogja össze és felügyeli a püspökség központjában található három különgyűjteményt: a Herzan-könyvtárt, a Szent Márton Kölcsönkönyvtárt és a Mikes-könyvtárt. A Herzan-könyvtár európai viszonylatban is rendkívül nagy értéket képvisel. A Savaria Karnevál két napján; augusztus 26–27-én tárlatvezetéssel megtekinthető lesz az Egyházmegyei Könyvtár és a Herzan-könyvtár. Tárlatvezetés indul 11.00, 13.00, 15.00, 17.00 órakor. A kedvezményes belépőjegyek (1000 Ft/fő) megvásárolhatók a helyszínen, és elővételben a karnevál hetében a Szily János u. 1. szám alatt.

Ferences templom

Augusztus 26–27-én (péntek-szombat) este 21.00–23.00 óra között a Ferences templomban „5 perc Istennel” címmel „csendesülős” programon vehetnek részt a betérők, az esti forgatagból elvágyódó látogatók. A templom tárt kapukkal, gyertyagyújtással, egyedi megvilágítással, élő zenével várja a megfáradt karneválozót. A tavalyi évben 2000 mécsest gyújtottak a betérők a templom falai között.

Karneválszínház (Megyeháza udvara)

Eduardo De Filippo: Nem fizetek!
De Filippo „nápolyi komédiái” a kispolgárokról szólnak. Nagy sikere annak tulajdonítható, hogy a színházi közönség közvetlen élményeit adja vissza, megannyi utalással a nápolyi élet „Egy vasat se!” című vígjátékában Ferdinando Quagliuolo magának követeli a munkatársa, Mario Bertolini lottónyereményét, hiszen Mario az ő apjától tudta meg – álmában – a nyertes számokat. Ferdinando azt hiszi, hogy az apja csak tévedésből jelent meg Mario-nak: tulajdonképpen neki szánta az információt, csak eltévesztette a házszámot. Ellopja a nyertes szelvényt, egy ügyvédtől és egy plébánostól kér segítséget az igaza védelmében...
A darabot De Filippo 1940-ben mutatta be, Rómában. Ferdinando Quagliuolo szerepét maga Eduardo, Mario Bertolini szerepét pedig az öccse, Peppino játszotta.
Rendező: Réthly Attila
Infó: www.wssz.hu

Savaria zenéje (Március 15. tér 1.)

Az ókori Róma és Savaria zenéje – Interaktív kiállítás
Ezen az interaktív kiállításon a látogató a hangok világán keresztül ismeri meg az ókori Savaria hangulatát, Róma zenei életét. Vezetője egy görög paidagogosz, aki úgy oktatja az érdeklődőt, mint több ezer évvel ezelőtt a gazdag polgárt. Segít eligazodni a változatos műfajok és izgalmas hangszerek világában. Különleges élmény lesz az a humorral átszőtt jelenet, amelyben hallhatjuk Sporus énekét, és Néró híres szavait, amivel a benne élő művészt siratja „Qualís artifex pereo!” vagyis „Mekkora művész vész el velem!” A kiállítás végén pedig mindenki átélheti a szórakoztató muzsika mellett szőlővel, borral kínált vendég szerepét. Bejárat a Karinty F. utcából.

Szent Márton-templom

Augusztus 27-én szombaton 17 órakor a Tihanyi Bencés Apátsági Templom énekkarának koncertjére várják az érdeklődőket a szervezők. A Szent Márton Látogatóközpont 27-én, szombaton és 28-án, vasárnap 10.00–16.00 óra között tart nyitva.

Trópusi lepke- és rovargigászok - Ferences Rendház színházterem

Trópusi égövek rovaróriásai: skorpiók, pókok, ezer- és százlábúak, azúrlepkék, atlaszlepkék, óriásbogarak preparátumainak kiállítása. Magyarország legnagyobb magángyűjteménye: a kiállításon közel 100 négyzetméter felületen 10 000 egyed kerül kiállításra, ami összességében 2000 faj az egzotikus élővilágból.
Nyitvatartás: 08. 25., 10.00–21.00 óráig, 08. 26., 10.00–23.00 óráig, 08. 27., 10.00–23.00 óráig, 08.28., 10.00–21.00 óráig. Belépő: diák, nyugdíjas: 300 Ft; felnőtt: 500 Ft; családi max. 5 főig: 1000 Ft.

Időugrók - VAOSZ udvar

Húsz év húsz óra Szent Márton nyomdokain. A Kötélugró Klub Szombathely 20 éves jubileumi rendezvénye a Savaria Karnevál idején. Augusztus 27-én éjfélkor kétköteles gyorsasági világcsúcskísérlet lesz a VAOSZ-udvarban. Húsz órán keresztül folyamatosan pörögnek majd a kötelek. A programban hazai és külföldi versenyzők is részt vesznek. A lépéseket a csapattagok számolják, a nézőknek pedig kivetítőn tesszük láthatóvá, hogy hol tart a kísérlet. A program közben interaktív módon ki lehet próbálni a speciális ugróköteleket. Napközben a fiatalabb versenyzők bemutatóját láthatják a nézők.

Vas Megyei Levéltár

Szent Márton emlékezete szülőföldjén címmel időszaki kiállítás nyílik augusztus 15-én a Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltára Előadó- és kiállítótermében. A kiállítás több évszázadra visszatekintve mutatja be Szent Márton tiszteletének Vas megyei emlékeit, korai oklevelek, térképek, tervrajzok és fényképek felhasználásával. A helyszínen római katonai páncélok, az egykori szombathelyi várostorony kicsinyített mása, valamint Márton életének néhány megelevenedő epizódja is megtekinthető. A kiállítás ingyenesen megtekinthető a Karnevál ideje alatt: augusztus 25–27., 10.00–22.00 óra között, augusztus 28., 10.00–18.00 óra között.

Magyar Honvédség toborzópontja (Aréna u. 8.)

Szent Márton kései utódai: A Magyar Honvédség katonái. Savaria katonatörténete. Katonai toborzás.
Az udvarban katonai toborzópont várja a szerződéses katonák és az önkéntes tartalékosok jelentkezését. A Magyar Tartalékosok Szövetségének Vas megyei szervezete, a már leszerelt katonaviselt érdeklődőket várja, hogy csatlakoznak a tartalékos katonai közösséghez. Jelen lesz a szervezet hagyományőrző csoportja, valamint a székesfehérvári Magyar Királyi 3. gyalogezred kerékpáros különítménye. Bemutatkoznak a honvédség felderítő katonái, akik védőszentjüknek Szent Márton választották. A programot a Légierő Zenekara színesíti. A Katonatörténeti Kiállításon leszerelő zászlókból nyílik kiállítás. A kiállításon minden páros órában filmvetítés várja az érdeklődőket. Jelen lesz a HM. Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Kft. és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, ahol a honvédséggel kapcsolatos kiadványaik megvásárolhatók.

Gépésztoborzó - Iseum előtti tér

2015 szeptemberétől duális gépészmérnöki alapszak indult Szombathelyen. Ha szeretnél többet megtudni a képzésről, a képzésben részt vevő vállalatokról, az egyetemről és egyben karrierlehetőségedről, akkor keress fel minket az Iseum előtti téren!

"Fényévezredek"

„Fényévezredek”  - a szombathelyi Székesegyház fényfestése. 2000 év története elevenedik meg látványos képekben a templomi homlokzaton. Augusztus 23 és szeptember 20 között minden este háromszor kezdődnek a vetítések: 20:20-kor, 20:40-kor és 21:00 órakor.

Iseum Savariense

A savariai Iseum, részben vagy egészben feltárt római kori Isis templomok egyike. A savariai szentély a ma ismert építmények sorában a harmadik legnagyobb: alapterületét tekintve csak az alexandriai Serapeum, illetve Rómában a Campus Martiuson, azaz a Mars-mezőn állt egykori főtemplom volt hatalmasabb nála. Ám a savariai szentély mindközül az egyetlen, amely szinte teljes egykori pompájában, rekonstruált antik templomként, egy páratlan régészeti kiállítással várja a látogatókat.

A 21. század igényeinek megfelelő kiállítótérben az elmúlt 60 év kutatási eredményeit, valamint a római császárkori Isis-Serapis tiszteletet és a kor emberének mindennapjait átszövő magán és hivatalos kultuszok emlékanyagait láthatja a nagyközönség.

A Karnevál idején számos egyéb különleges program is várja az Iseum látogatóit!

Napközbeni állandó programok: ókori játékok, gyermekfoglalkozások

Nyitva: 10:00-17:30
Belépőjegyek a Karnevál időtartama alatt: teljes árú: 1000 Ft, kedvezményes: 500 Ft.